Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Také studenti Jihočeské univerzity se jako dobrovolníci zapojili do pomoci při evidování drůbeže u malochovatelů v souvislosti s výskytem ptačí chřipky
Mimořádná veterinární opatření v souvislosti s výskytem ptačí chřipky předpokládají, kromě jiného, sčítání drůbeže v drobnochovech na území jihočeské metropole podle nařízení Krajské veterinární správy č.10/2006.
Zhruba 35 studentek a studentů 1. – 4. ročníků Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity se dobrovolně přihlásilo pomoci evidovat počty drůbeže u malochovatelů. Tuto evidenci na základě předpisu Státní veterinární správy organizuje Magistrát města České Budějovice. Teprve po nezbytném proškolení a získání certifikátu pro výkon této činnosti vycházejí dobrovolníci do terénu, kde již dnes eviduje počty většina z přihlášených. Garantem akce je Ing. Kouba ze ZF JU.

Občanští demokraté uvažují o rozšíření mýtného pro kamióny i na silnice nižších tříd. Jsou také připraveni do 1. ledna příštího roku zavést ekologické daně, jak se k tomu zavázala Česká republika v Bruselu. Předseda ODS Mirek Topolánek včera novinářům při představení 15 tezí ekologického programu řekl, že ODS ale bude trvat na tom, aby Česko v ekologických daních nešlo dál, než uvádí unijní směrnice. Zavedení ekologických daní se pak podle něj nesmí projevit zvýšením celkové daňové zátěže.

Obce, které zasáhly povodně, dostanou celkem 380 milionů korun. Schválila to vláda při svém mimořádném zasedání. Jak oznámil ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, budou peníze použity například na nákup mobilních obydlí či na rekonstrukce cest. Z rozhodnutí vlády bude také v pátek do postižených regionů vyslánno dalších 1000 vojáků.

Ústřední ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný rozhodl vzhledem k naléhavé situaci způsobené záplavami pomoci postiženým občanům a využít zabaveného zboží přednostně pro zmírnění jejich tíživé situace.
Propadlé výrobky vhodné k využití pro humanitární účely budou přednostně předávány k uspokojování žádostí zaslaných České obchodní inspekci prostřednictvím Českého červeného kříže a České katolické charity.
Ústřední ředitel doporučuje zájemcům o humanitární pomoc, aby se se svými požadavky obraceli přímo na nejbližší oblastní spolky Českého červeného kříže nebo pobočky České katolické charity, jejichž prostřednictvím může být zboží urychleně občanům postiženým povodněmi předáno.
 
Americká energetický institut oznámil, že je pro americké rafinerie stále rentabilní dovážet etanol z Brazílie. Administrace uvedla, že importy předstihnou loňské úrovně navzdory 2,5% tarifu a clu ve výši 54 centu za galón. EIA se domnívá že bude letos velmi důležité udržovat krok s poptávkou protože potrubní zařízení Methyl Tertiary Butyl Ether (MTBE) je ve fázi plánovitého dokončování.
Toto zařízení slouží ke konečné úpravě produktu před použitím.
Renewable Fuels Associatio (RFA) ale upozorňovala před senátním výborem že odhady EIA jsou nesprávné protože EIA podcenila produkční kapacity etanolového odvětví USA a podhodnotila kapacitu právě zmíněné potrubní kapacity MTBE. Podle RFA jsou jsou americké rafinerie na letošní zvýšenou poptávku po etanolu dobře připraveny.
Výroba etanolu zažívá v USA poslední dva roky obrovský rozmach. Hovoří se o celkovém počtu 100 závodů které vyprodukují ve 35 státech více než 1 miliardu galonů etanolu. Zpracovává se soja, kukuřice ale i zbytkové nebo recyklované jedlé domácí oleje. Další závody budou vyrábět etanol výhradně ze sojového oleje. USDA navrhuje zvýšit produkci etanolu z loňských 375 mil liber na 800 až 1200 mil liber. Ten se pak jako konečný produkt přimíchává jako 10% směs do každého galonu benzínu.

Ústí nad Labem/Lovosice (Litoměřicko) 31. března (ČTK) - Vedení lovosické Lovochemie, která vyrábí průmyslová hnojiva, dopoledne rozhodlo o okamžitém zastavení výroby kvůli stoupající hladině Labe. Z preventivních důvodů bude do odvolání zastavena veškerá výroba v podniku, řekla mluvčí Lovochemie Irena Vodičková.
Zatím nehrozí, že by podnik zůstal bez elektřiny a vody. "Taková situace by nastala až při dosažení devítimetrové hladiny Labe," uvedla mluvčí.
Veškeré chemikálie společnost zabezpečila tak, aby neohrozily životní prostředí. Firma leží přímo u břehu Labe, v areálu je přístav, který Lovochemie používá pro přepravu materiálů.

Cerhenice - Radnice žádá Státní fond životního prostředí o dotaci na rekultivaci skládky na západním okraji obce. Smetiště vzniklo v 70. letech minulého století z části jako černá skládka. Ukládal se sem z větší části domovní odpad a stavební suť, bližší údaje o složení odpadu ale nejsou k dispozici. Skládka leží na hranici ochranného pásma přírodních minerálních zdrojů Poděbradky. Obec nechala zpracovat odborný posudek na skládku, z něhož vyplynulo, že území je třeba rekultivovat, aby v budoucnu nedošlo ke kontaminaci okolí. Práce si vyžádají kolem třiceti milionů korun. Pokud obec obdrží dotaci, mohlo by se s rekultivací začít v příštím roce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů