Pátek, 19. dubna 2024

Mládek chce pro farmáře postižené povodní výhodné půjčky

Mládek chce pro farmáře postižené povodní výhodné půjčky

Brno - Ministerstvo zemědělství předloží vládě večer návrh, který by měl pomoci zemědělcům postiženým letošními záplavami. Farmáři, kterým povodně způsobí ztráty, by mohli od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu získat výhodné půjčky, řekl na mezinárodním veletrhu Techagro v Brně ministr zemědělství Jan Mládek. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by mohlo jít o 800 milionů až miliardu Kč.

"Fond poskytne jednak záruky a jednak nízko úročené půjčky," upřesnil Mládek. Případnou podporu už prodiskutoval také se zástupci Agrární komory. "Kvitujeme to a určitě bychom něco podobného podporovali," sdělil Veleba. Peníze by v současnosti nejvíc potřebovaly jižní Čechy, dodal.

Kolika zemědělců by se mohla půjčka týkat, zatím není jisté. Ministr neuvedl ani přesnější informace o výši půjček. "Budeme vyhodnocovat skutečné škody, což nejsme schopni udělat takhle rychle," vysvětlil. Podle něj rozhodne ministerstvo po zhodnocení škod o dalších možných opatřeních.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů