Čtvrtek, 25. dubna 2024

Granty pro neziskové organizace

Granty pro neziskové organizace
Nadace dřevo pro život, která si klade za cíl podporovat využívání dřeva jako domácí, obnovitelné ekologické suroviny, udělila neziskovým organizacím granty ve výši 750 tisíc Kč. Z předložených 36 projektů, usilujících o zlepšení vztahu lidí ke dřevu, správní rada nadace ohodnotila takto sedm nejlepších. Finanční podporu získaly tyto projekty:

- Středisko ekologické výchovy Chaloupky: Dřevo jako dílo, dřevo jako hudba,

- Středisko ekologické výchovy Ametyst: Novou cestou do staré školy,

- Středisko ekologické výchovy VITA: Dřevěná řemesla,

- Obec Hrubý Jeseník: Naučná stezka listnatých stromů,

- Občanské sdružení MIHAPA: Zdravotně postižení dětem,

- Stavební fakulta ČVUT: Nejlepší studentské projekty, diplomy a doktorské práce v oboru dřevěných konstrukcí,

- Nakladatelství Golempress: kniha Zlaté ruce a dřevo.

Pozn. red.:Podrobné informace lze získat na www.drevoprozivot.cz.

Oblasti zájmů nadace jsou definovány v pěti základních programech:

Pinocchio (vzdělávání o dřevě)

Cílem programu je pomáhat nevládním organizacím, školám, obcím a ostatním partnerům rozvíjet úctu k přírodě a ke dřevu; pomáhat rozvoji odborného lesnického a dřevařského školství, vědy a výzkumu.

Pomoz kousku krajiny, který máš rád

Cílem programu je podílet se na revitalizaci civilizací narušeného životního prostředí, uchování přírodního a kulturního dědictví; pomáhat trvale udržitelnému rozvoji venkovských oblastí; pomáhat handicapovaným spoluobčanům poznávat krásy přírody.

Zachraňte duši dřeva

Cílem programu je pomáhat rozvíjet ekologicky šetrné způsoby využití dřeva; pomáhat chráněným dílnám a handicapovaným řemeslníkům; napomáhat záchraně kulturních památek, které minulé generace zhotovily ze dřeva.

Dřevěný domov

Cílem programu je pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin; pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin; podpora užití dřeva ve stavebnictví; podpora architektonických soutěží v oblasti užití dřeva; podpora výtvarných soutěží v oblasti užití dřeva.

Co víš o dřevě?

Cílem programu je napomáhat šíření informací o péči o české lesy a využití dřeva; podílet se na utváření vztahu veřejnosti k problematice ochrany životního prostředí; napomáhat zapojování občanů do rozhodování o věcech veřejných s důrazem na péči o životní prostředí.

Zakladatelé Nadace dřevo pro život reprezentují komplexně pojatou péči o dřevěné bohatství, od vlastníků lesů, přes dodavatele služeb pro lesní hospodářství, až po zpracovatele dřeva do finálních výrobků. Založením nadace je deklarována odpovědnost vlastníků a správců lesů a významných podnikatelských subjektů za ekologickou stabilitu české krajiny a za sociální a ekonomické perspektivy rozvoje životní úrovně lidí ve venkovských oblastech.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů