Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Co projedná vláda ve středu:
Bez rozpravy:
Vyhodnocení přístupu při schvalování předložených investičních záměrů podnikatelské sféry a obcí a uplatňování programu Natura 2000 v souladu s ustanovením § 45g a dalších souvisejí-cích ustanovení zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů Zajištění personál-ních požadavků krajů za účelem implementace soustavy Natura 2000
č.j. 1997/05 - bod 3 Pro informaci schůze vlády 21.12.2005
Předkládá: ministr životního prostředí

Pro informaci:
Informace o zasedání Rady EU pro životní prostředí ze dne 9. března 2006 v Bruselu
č.j. 428/06 - předběžně rozesláno dne: 28.03.2006
Předkládá: ministr životního prostředí


Deník Bild vydavatelství Axel Springer se pouští do nového projektu. Po edici bestsellerů z roku 2004 a edici komiksů, která vyšla v minulém roce, letos sází na téma příroda. Začátkem dubna tak ve spolupráci s augsburskou Verlagsgruppe Weltbild vydá edici pří-rody. Na tomto projektu přitom spo-lupracuje s organizací na ochranu přírody WWF. Ve zmíněné edici vyjde šest svazků o zhruba 120 stranách. Bude se jednat o licenční vydání knih z britské produkce, ve kterých budou čtenáři především pomocí fotografií a ilustrací seznámeni s krásami přírody. První svazek, nazvaný Život v lese, vyjde 3. dubna, další potom v týdenním rytmu (Potoky a jezera, Hory, Pobřeží a moře, Pole a louka, Zahrada). Cílovou skupinou pro tyto publikace budou především rodiny s dětmi orientované na přírodu.

Na webu Ministerstva financí byly umístěny aktualizované české verze těchto dokumentů: pravidla pro Individuální projekty, Programy (skupiny projektů), Blokové granty a Fond na přípravu projektů.
Žádosti o dotace se týkají programu EHP/Norska, který mohou použít například podnikatelé v odpadovém hospodářství, bezpečnosti potravin, odstraňování ekologických zátěží na menších pozemcích a podobně.
Http://www.eeagrants.cz/

O pět miliard korun by se měl navýšit rozpočet České republiky. Na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády o svém návrhu informoval ministr financí Bohuslav Sobotka.
Peníze by podle něho měly sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy.

V případě, že vinou povodní budou plošně zaplaveny studně, hygienici lidem bezplatně přezkouší kvalitu vody v nich. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které zároveň varovalo před možným znečištěním studní. Vodu ze zaplavených studní bude možné používat až po prověření její kvality, upozornil Václav Šebor z tiskového odboru ministerstva.
Majitel či uživatel nejprve musí studnu po povodni vyčistit a dezinfikovat, poté je potřeba přezkoušet její kvalitu. "Odběry a vyšetření vzorků vody ze studní, které jsou určeny k individuálnímu zásobování pitnou vodou a jedná se o jediný zdroj pitné vody, zajistí místně příslušný zdravotní ústav ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi," uvedl Šebor.
K vodě ze studní ze zatopených oblastí je třeba podle odborníků přistupovat obezřetně a možné znečištění nepodceňovat.

Vsetínská firma Triton vyvinula zcela novou čističku odpadních vod, která je použitelná v malých provozech, nemocnicích, penzionech nebo i v domácnostech. Čistička je mnohonásobně účinnější v porovnání s běžnými technologie a její cena je také mnohem nižší. Zařízení čeká na potřebné atesty pro použití v Evropské unii. Vsetínští technici na čističce pracovali téměř pět let a výsledkem je zařízení, které urychluje proces čištění vody minimálně osmkrát.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů