Pátek, 29. března 2024

Ministr Ambrozek převzal záštitu nad projektem Ekoškola

Ministr Ambrozek převzal záštitu nad projektem Ekoškola

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek převzal záštitu nad mezinárodním projektem Ekoškola (Eco-Schools) v České republice. „Projekt pomůže nejenom rozvoji ekologické výchovy ve školách, ale také praktickým krokům k tomu, aby provoz samotných škol byl přátelský k životnímu prostředí,“ říká ministr Ambrozek k projektu [1].

Od začátku školního roku 2005/2006 se tohoto mezinárodního programu, který aktuálně probíhá v 37 převážně evropských zemích, mohou účastnit i české školy. „Do programu se již zapojilo 74 škol, očekáváme, že během dalšího školního roku naroste jejich počet asi na 120,“ říká koordinátorka programu pro Českou republiku Pavla Ernekerová ze Sdružení Tereza [2] .

Mezi 5. a 12. dubnem navštíví v souvislosti s programem Eco-Schools Českou republiku Heiko Crost, místopředseda organizace FEE (Foundation for Enviromental Education), která program mezinárodně zaštiťuje. Zavítá na pilotní školu ZŠ Staňkova v Pardubicích a setká se se zástupci cca 20 dalších škol. Jeho návštěva má mimo jiné za cíl posoudit, zda program u nás probíhá podle mezinárodně platných kritérií a neoficiálně odstartovat první kolo školních auditů. „Školy, které splní programem stanovená kritéria, mohou letos v červnu jako první české školy získat prestižní mezinárodní ocenění - titul, logo a vlajku Eco-School, kterými se honosí již několik tisíc škol po celém světě,“ říká Heiko Crost [3].

Rozvoj programu v ČR bude po 2 roky financován z prostředků Evropského sociálního fondu, MŠMT a MŽP [4].  „Předpokládáme, že titul získá během těchto dvou let kolem 50 českých škol,“ dodává Pavla Ernekerová z Terezy.

Poznámky:

[1] Program Eco-schools je zaměřen na environmentální management, certifikaci a vzdělávání k udržitelnému rozvoji na školách. Jeho cílem je zlepšování prostředí škol, ale i jejich okolí. Cílovou skupinou nejsou jen žáci a pedagogové, ale i rodiče žáků,  představitelé místních úřadů, nestátních neziskových organizací a další. Projekt je celosvětově zastřešen mezinárodní nestátní neziskovou organizací FEE (Foundation for Environmental Education).

[2]  V České republice je oficiálním koordinátorem programu Sdružení Tereza, které na projektu spolupracuje s DEV Lipka – školským zařízením Jihomoravského kraje pro environmentální vzdělávání.

[3]  Celosvětově je do programu zapojeno přes 15 tisíc škol. Nerozšířenější je ve Skotsku, kde se ho účastní cca 50% škol a účast v programu je i jedním z kritérií při evaluaci škol školní inspekcí.

[4] Projekt Ekoškola byl částečně podpořen v 1. výzvě grantového schématu „Síť environmentálních informačních a poradenských center“, vyhlášeného MŽP v rámci Opatření 4.2 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. V něm se rozdělují prostředky Evropského sociálního fondu (ESF) na projekty neinvestičního charakteru. Přidělená dotace je hrazena ze 75 % z prostředků ESF a z 25 % z prostředků státního rozpočtu (MŽP). Dále byl projekt podpořen v 1. výzvě MŠMT v rámci Opatření 3.1. Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů.

Další informace:

www.terezanet.cz

www.lipka.cz

www.fee-international.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů