Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Začátkem března vydala Evropská komise zelenou knihu nazvanou "Evropská strategie pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii", která vytváří první návrh společné evropské energetické politiky. V návaznosti na zelenou knihu otevřela nyní Evropská komise veřejnou konzultaci k otázkám společné evropské energetické politiky (bezpečnost dodávek, dobře fungující vnitřní trh, obnovitelné zdroje energií, klimatické změny). K dispozici je on-line dotazník s detailními otázkami. Je možno se vyjádřit i k dalším oblastem, které dotazník nepokrývá. V tom případě své připomínky posílejte emailem na TREN-ENERGY-GP@cec.eu.int. Uzávěrka veřejné konzultace je 24. září 2006.
Další informace:
http://europa.eu.int/comm/energy/green-paper-energy/index_en.htm
http://europa.eu.int/comm/energy/green-paper-energy/doc/2006_03_08_gp_document_cs.pdf

S dovozy odpadů na půl cesty
Poslanecká sněmovna projednávala novelu zákona o odpadech, do které poslanci vložili přísnější podmínky pro jejich postih. Na základě podnětu nevládních organizací a odborné veřejnosti navrhl ministr životního prostředí zpřísnění podmínek pro dovozy odpadu do spaloven komunálního odpadu.
Tyto dovozy označené jako dovozy za účelem likvidace jsou zakázány, ale je velký lobbistický tlak na překlasifikování těchto dovozů na spalování odpadu k energetickému využití. Pokud k tomu dojde, Ministerstvo životního prostředí je nebude moci zakázat. Zpřísnění podmínek spočívalo v jasné definici, co je a co není energetické využití.
Poslanci tyto pozměňovací návrhy nepřijali, nezměnili tedy současný nejasný právní stav, který může vést k dovozům statisíců tun komunálního odpadu do našich spaloven a dále k výstavbě spaloven nových.
Jednou z největších bariér výstavby nových spaloven byla jejich ztrátovost. To se s německým odpadem změní, spalovny na něm budou dobře profitovat. Na úkor životního prostředí a občanů. Připomeňme jen, že z každé spálené tuny komunálního odpadu zůstane 300 kg odpadu nebezpečného.

Pouze pokračující pravidelné konzultace rakouských a českých expertů o vybraných otázkách Temelína mohou vést k zajištění bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny v souladu s ustanoveními tzv. procesu z Melku. Prohlásil to včera ve Vídni rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll po setkání se zástupci hornorakouské zemské vlády a představiteli protiatomových skupin nad zprávou rakouských odborníků k Temelínu.

Plzeň - Celníci odhalili na západočeských hranicích v březnu 43 kamionů, které dovážely na české území odpad bez náležitých dokladů. Více než polovinu z nich zachytili na hraničním přechodu Rozvadov zejména díky mobilnímu rentgenovému přístroji. Téměř všechny nákladní vozy se s odpadem vrátily do Německa, několik zbývajících zaplatilo kauci a pokračovalo dál.
Nejvíce kamionů vrátili celníci po 20. březnu, kdy ministerstvo životního prostředí zpřísnilo podmínky pro dovoz odpadů, zejména použitého textilu a odpadů z plastu a papíru. "Všechny případy jsou hlášeny inspekci životního prostředí jako porušení zákona o odpadu. Dovozci nejenže se musejí vrátit za hranice, ale je s nimi také zahájeno správní řízení, v němž jim hrozí pokuta," uvedla mluvčí celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová. Pokud se kamiony vrátit nechtějí, zaplatí firma kauci až 50 000 korun. Tu jim vrátí inspekce životního prostředí až poté, co je vyřízeno správní řízení.

Svitavsko - Hřebečský tunel na silnici I/35 spojující Čechy s Moravou zůstáva zasypán tunami zeminy. Tisíce osobních automobilů i kamionů musí uzavřený úsek objíždět po staré silnici, která se proplétá hřebečským masivem. Každou chvíli hrozí dopravní kolaps. Nejhorší situace nastává v období dopravní špičky. Dopravu nejvíce ztěžují kamiony, které se v některých místech navzájem nemohou vyhnout. Nikdo si navíc netroufá odhadnout, jakou zátěž je schopna silnice unést. "Silnice je zatím bezpečná, uvidíme, jaké výsledky přinese geologický průzkum. Za týden budeme moudřejší," uvedl Oldřich Krejčí z České geologické služby. Na konečné slovo geologů netrpělivě čekají i silničáři. Podle jejich závěru se rozhodnou, zda začnou nejprve s odklízením zavaleného tunelu, nebo s opravami objízdné trasy. Geolog Oldřich Krejčí je optimistou. "Podle prvních zpráv se domnívám, že uzavření tunelu lze počítat na týdny. Když se podaří zastavit sesuv, další práce se dají už dělat při omezeném provozu," uvedl Krejčí.

OSTRAVA - Celkem 530 t starého papíru nasbírali žáci 53 základních škol (ZŠ) zejména z Ostravska a Novojičínska v celoroční soutěži Zelený strom.
Jak zaznělo na slavnostním vyhlášení výsledků, v kategorii absolutního objemu odevzdaného sběru vyhrála na Ostravsku ZŠ Srbská v Ostravě-Výškovicích (téměř 46,5 t) a na Novojičínsku ZŠ Starý Jičín (34,5 t). V přepočtu na jednoho žáka na Ostravsku zvítězily Ludgeřovice s průměrnými 148 kg, na Novojičínsku byli nejlepšími sběrači školáci z Bernartic nad Odrou, kteří v průměru na jednoho žáka odevzdali 162 kg papíru.
Vyhlašovatelem soutěže je ostravská společnost ORC Group, která starý papír od školáků vykupuje. Nový ročník soutěže začal v únoru a potrvá do ledna příštího roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů