Čtvrtek, 28. března 2024

Velké japonské firmy už nebudou lovit velryby

Velké japonské firmy už nebudou lovit velryby
Ochránci velryb slaví v Japonsku úspěch. Po jejich nátlakové kampani totiž pět klíčových soukromých společností oznámilo, že opouštějí velrybářský průmysl v asijské zemi.
Firmy citované stanicí BBC uvedly, že převedou své akcie v největší velrybářské flotile v zemi na veřejnoprávní uskupení. Organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace dodává, že se tak stalo na základě globálního tlaku aktivistů - což samotné firmy popírají.
"Japonské lodě budou s lovem i nadále pokračovat, a situace se tudíž výrazně nezmění," uvedla BBC. Ochránci životního prostředí však trvají na tom, že se jim podařilo velké vítězství. Jednou ze zmiňovaných společností je velká rybářská firma Nissui. Před třemi měsíci aktivisté v Austrálii, Argentině či Novém Zélandu a USA začali tlačit na její dceřiné společnosti a protestovali proti tomu, že mateřská firma je napojená na lov velryb.
Česká pobočka Greenpeace včera uvedla, že aktivisté odeslali na 100 tisíc e-mailů, v nichž na společnosti apelovali a upozorňovali, že spotřebitelé nepodporují jejich velrybářské aktivity. Češi prý dokonce zaslali více e-mailů, než některé přímořské státy Evropské unie.
Firma Nissui ale popírá, že by za jejím odchodem z velrybářské scény byl tlak ze strany ochránců. Stejně jako ostatní společnosti se prý rozhodla ukončit lov kvůli nezájmu konzumentů o velrybí maso.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů