Sobota, 20. dubna 2024

Olomouc zaplavena asi kvůli ochraně lesa

Olomouc zaplavena asi kvůli ochraně lesa

Olomouc - Za protržením hráze, kvůli které se část Olomouce ocitla pod vodou, zřejmě stojí pokus o záchranu části lužního lesa.

Připouští to vedení Povodí Moravy i státní úředníci, kteří mají na starosti vodní hospodářství. V místě, kde se hráz provalila, se totiž ještě v listopadu dělaly úpravy.

Důvod, proč se protrhla hráz v Horce nad Moravou, kvůli které byla zatopena část vesnice a několik částí Olomouce, už druhý den vyšetřuje policie jako trestný čin obecného ohrožení. Jeden z občanů Horky totiž podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

"Žádné dílčí výsledky zatím nemáme," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí olomouckého ředitelství policie Jitka Dolejšová.

Hráz u Horky nad Moravou v místě protržení

Hráz u Horky nad Moravou v místě protrženívětší obrázekAutor: Jindřich Berka

Na hrázi se ještě na podzim pracovalo

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz voda narušila hráz přesně v místě, kde vedly dvě betonové propusti. Ty měly odvádět vodu z části lužního lesa. O jejich zprůchodnění loni požádal ředitel městských lesů Olomouc a Povodí Moravy do té doby zaslepené potrubí zprůchodnilo.

Proti odvádění vody skrz hráz ale už loni obyvatelé Horky nad Moravou sepsali petici. "Měli obavy, že se kvůli této úpravě v hrázi zvýší riziko zaplavení místní části Sedlisko," potvrdil deníku Aktuálně.cz starosta Horky nad Moravou Oldřich Nykl.

Obyvatelé Ostravy-Koblova kontrolovali 29. března stav hrází, které mají chránit blízké rodinné domky před stoupající hladinou řeky Odry

Právě tato část vesnice byla po prasknutí hráze o víkendu zaplavená. Starosta odhaduje jen škody na komunikacích až na tři miliony korun.

Voda se nakonec dostala až do Olomouce, kde byl v noci sirénami vyhlášen povodňový poplach a evakuace tisíců lidí. Poté, co hráz nevydržela, zvedla během několika hodin voda z Litovelského Pomoraví hladinu Moravy natolik, že byly zaplaveny dvě čtvrti města a několik dalších ulic.

Horka u nad MoravouHorka nad MoravouHorka nad MoravouHorka nad Moravou


Proč vlastně lesáci o zprůchodnění potrubí žádali? Šlo jim o zdraví stromů v lužním lese.

Lužní les je sice na záplavy zvyklý, ale voda v něm nesmí stát příliš dlouho. Podle ředitele městských lesů Romana Šimka by už po několika týdnech mohly začít odumírat kořeny stromů. "Není možné udělat protipovodňové opatření, které poškodí les na takové ploše," říká Šimek.

Problémy se na asi deseti hektarech lesa objevily až poté, co byla hráz upravena a navýšena. "Původní hrázku voda vždy přetekla nebo prosakovala, ale při loňském rozlivu najednou zůstala stát v lese a nebylo kudy ji odvést. Museli jsme to řešit," vysvětluje ředitel Šimek.

Potvrdil také, že po upozornění pamětníků bylo v jednom místě hráze nalezeno starší potrubí. Lesníci pak požádali povodí, aby je zprůchodnilo. "Zjistilo se totiž, že je ucpané cementem," dodává Šimek.

Horka nad Moravou

Horka nad Moravou - neděle 2. dubna, nejkritičtější den.větší obrázekAutor: Lubomír Světnička

Kolaudace hráze bez propustí

Tři a půl kilometru dlouhá hráz za 18 milionů korun byla zkolaudována před 13 měsíci, ale ještě v listopadu se na ní dělaly úpravy. "Když jsme loni na podzim zjistili, že jsou v hrázi propusti, dohodli jsme se s Povodím na okamžité nápravě. Muselo se to vyřešit velmi rychle, byl podzim," řekla deníku Aktuálně.cz vedoucí oddělení vodního hospodářství Hana Zvoníčková.

Povodí Moravy jednu z trubek v hrázi zaslepilo a na druhé udělalo malé stavidlo, aby bylo možné vodu z lesa odpustit. Na nic jiného nebyl čas. "Bylo to nejlepší řešení v té situaci," míní Zvoníčková.

Zároveň ale připouští, že se kvůli úpravě mohlo právě toto místo stát nejslabším článkem hráze." Je otázka, zda to bylo tím. Zásah do hráze je vždy problém, byl říjen, nebylo to sednuté. Nepochybuji ale, že to lidé z Povodí udělali kvalitně," dodává.

"Kdekoliv navazuje stará část na novou, může nastat problém. Je to nešťastná náhoda," říká vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Horka nad Moravou

Horka nad Moravou - neděle 2. dubna, nejkritičtější den.větší obrázekAutor: Lubomír Světnička

Povodí: Čekáme, až opadne voda

Vedení olomouckého závodu Povodí Moravy se k příčinám protržení hráze stále nechce vyjadřovat. "Není to jednoduché. Zjistíme to, až opadne voda," říká podnik.

Ale už dnes je na místě naprosto jasně viditelné, že hráz povolila právě v úseku, kudy vedly betonové trubky. Místní lidé tvrdí: Říkali jsme to!

"Kolem trubky tomu protlak moc nepomohl a neudusaná hlína šla pryč, trubka taky a následně se poroučela celá část hráze kolem," napsal deníku Aktuálně.cz také jeden ze čtenářů.

"Hráz nebyla dost zpevněná, úprava se měla udělat hned," míní Radek Novák z Horky nad Moravou, jeden z hasičů, kteří protržení hráze v noci na neděli zjistili.

"Může to být jedna z verzí," připustil nakonec také ředitel olomouckého Povodí Moravy Mojmír Pehal. "Ale je mi to divné. Hráz byla tři dny zatížená vodou a nic se nedělo. Ještě v šest hodin večer ji místní kontrolovali a ani v tomto místě voda vůbec nevyvěrala," řekl Pehal.

Zatímco hráz si Povodí Moravy objednalo u soukromé firmy, listopadové zásahy provedli její zaměstnanci. "Úpravu jsme dělali sami. Ale ručím za ni, byla v pořádku," dodal ředitel.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů