Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Novelu zákona o odpadech, která má mimo jiné zvýšit maximální pokuty za nelegální dovoz odpadu z deseti milionů na 50 milionů korun, zřejmě čeká v Senátu velká debata. Senátní výbor pro životní prostředí zamítl návrh s odůvodněním, že je nesystémový v pasáži o nakládání s druhotným odpadem. Předseda výboru Jiří Brýdl (KDU-ČSL) prohlásil, že osobně doporučí novelu vrátit s úpravami sněmovně.

Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování plzeňského městského ředitelství zahájil trestní stíhání tří mužů ve věku 40, 44 a 51 let. Všichni tři mají trvalé bydliště v Plzni a zodpovídat se budou ze spáchání trestného činu krádeže. Podezřelí jsou z toho, že společně odcizili v areálu jedné plzeňské soukromé firmy přibližně 70 tun volně loženého kovového odpadu. Kovový odpad odváželi postupně v období od začátku prosince loňského roku do konce ledna letošního roku pomocí nákladního vozidla Liaz, které patří jednomu z nich. Prostřednictvím nějakého muže zatím nezjištěné totožnosti tento kovový odpad prodávali a o peníze získané prodejem se dělili. Soukromá firma odhadla škodu na přibližně 360 tisíc korun. Vyšetřování případu pokračuje a policisté mimo jiné pátrají po zmíněném zprostředkovateli.

Chomutov - Sedm hasičských jednotek likvidovalo v noci na včerejšek požár skládky v Tušimicích na Chomutovsku. Plameny se objevily v pondělí kolem 21.45, zlikvidovat se je podařilo krátce po páté hodině ranní. "Nikdo nebyl zraněn. Odpad se nejspíš vznítil od žhavého popela," řekla mluvčí chomutovské policie Marie Pivková. Komunální odpad na skládce vzplál letos podruhé, hasiči k ohni vyjížděli už 9. března. "Koncentraci zplodin měřili odborníci z chemické laboratoře v Třemošné na Plzeňsku, únik žádných škodlivých látek nezjistili. Na místě ještě zůstávají hasiči Severočeských dolů, kterým skládka patří," uvedl operační důstojník chomutovských hasičů. Na skládce je uložen i komunální odpad z Německa. V Tušimicích a na skládce v nedalekém Jirkově je údajně přes 12 000 tun německého odpadu, což je zhruba 500 kamionů. Kladenské firmě, která je za dovoz odpovědná, hrozí pokuta až deset milionů korun. Skládka hořela také loni v červenci, požár se podařilo zdolat až po téměř 30 hodinách. "Tým vyšetřovatelů nadále zjišťuje, zda spolu požáry odpadů v Tušimicích, ale také Vysoké Peci nebo v Libčevsi na Lounsku nějak nesouvisejí," doplnila Pivková.

Třinecké železárny jsou letos připraveny investovat do výroby a ekologie 1,6 miliardy korun. To je o sto miliónů korun více než v loňském roce, řekla mluvčí Dušana Chreneková. "Největší letošní investicí je výstavba nové vakuovací pece za zhruba 280 miliónů korun. Spuštění pece se předpokládá v květnu 2007," dodala.

Ačkoliv by zanedlouho liberalizace trhů s elektrickou energií a plynem měla být realitou pro všechny obyvatele EU, mnoho členských států má v procesu liberalizace ještě rezervy. Proto Evropská komise zahájila tažení proti 17 členským státům, které neplní v této oblasti všechny své povinnosti. Těchto 17 států včetně České republiky podle zkoumání Komise nesprávně transponovalo evropské směrnice do národní legislativy. Další dva členské státy (Španělsko a Lucembursko) ještě Komisi ani neoznámily způsob transpozice. V případě Portugalska a Maďarska probíhá zkoumání, nakolik evropskou legislativu správně transponovaly. Liberalizace a otevírání trhů s energiemi je jedním z důležitých bodů rodící se společné energetické politiky EU.

Evropská komise vyslovila částečný souhlas s programem státní podpory kombinované dopravy. Cílem programu je podpora rozvoje kombinované dopravy prostřednictvím výstavby nových, rozšíření a modernizace stávajících překladišť kombinované dopravy. Komisi se však nelíbí ta část programu, která umožňuje nákup železničních vozů pro kombinovanou dopravu. V oblasti schvalování státní podpory na kolejová vozidla je Komise opatrná a proto zahájila šetření, jestli tyto vozy budou využívány pouze pro kombinovanou dopravu a ne i k běžné železniční dopravě.

Moravskoslezský kraj vypsal výběrové řízení na stavbu protihlukového valu v průmyslové zóně Nošovice. Předpokládaná hodnota zakázky činí 375,9 milionu korun (bez DPH). Nabídky je možné podávat do 29. května. Hlavními kritérii pro výběr vítěze jsou nejnižší cena a lhůta plnění ve dnech. Vyplývá to z oznámení na serveru Centrální adresa.
Předmětem veřejné zakázky je provedení protihlukového valu, skrývky ornice a podornice po obvodu valu a sadových úprav dle projektové dokumentace stavby. Předpokládaný termín zahájení a dokončení zakázky nebyl uveden.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů