Sobota, 20. dubna 2024

Feng-šuej

Feng-šuej je čínské umění staré několik tisíc let. Bylo jednou z podpůrných cest vedoucí k celkovému duševnímu a fyzickému zdraví.
Feng-šuej
První nejdůležitější cesta je dosahování moudrosti, tedy čistého vnímání toho, co je. Druhou cestou je výživa, která je stavebním kamenem našeho těla. Třetí cestou je pohyb, který naše tělo aktivizuje a povzbuzuje. Feng-šuej spolu s fytoterapií, akupunkturou a psychoterapií jsou dalšími nezbytnými prostředky, které je nutné brát v úvahu pro šťastný život. 

V umění feng-šuej existuje několik škol. V současnosti je nejvíce rozšířena škola "tvaru" a škola  "kompasu". Škola "kompasu" se dívá na každého jednotlivce samostatně a snaží se o nalezení pro něj nejvhodnějšího místa a směrů. Škola "tvaru" je starší a pracuje především s umístěním sídel a domů vzhledem k okolnímu tvaru krajiny, geopatogenním zónám a místnímu klimatu. Všímá si vlivů "tvarů" na člověka. Škola "tvaru" však především vychází ze praktických zkušeností ověřených v běžném životě. Základem byl vždy "zdravý selský rozum" a po mnoho generací vypěstované intuitivní vnímání vlivu okolního prostředí.

První základní faktor při plánování domu je nalézt vhodný pozemek. Měl by ležet spíše na  jižním svahu, který je orientovaný ke slunci, pravidelného tvaru, ani na kopci, kde jsou příliš silné větry, ani v hlubokém údolí kde hrozí záplavy a během inverze se kupí jedovaté plyny, se zelenou vegetací a stromy, mimo geologické zlomy a industriální zóny. Je dobré, když za domem je vyvýšenina sloužící jako ochrana a před domem volné místo, které nám symbolicky umožňuje "jít vpřed" a mít prostor pro vlastní život.

Dalším základním faktorem je celkový tvar domu jeho střechy, oken a barevnosti. Doporučuji vybírat spíše pravidelné tvary, které navodí pocit harmonie. Můžeme si vzít inspiraci z košatého stromu, který působí velmi harmonicky i přesto, že jeho jednotlivé větve nejsou v úplné symetrii. Můžete se projít ve staré zástavbě a všimnout si tvarů střech, členění oken, říms a barev.

Rozmístění a tvar jednotlivých pokojů hraje další velmi důležitou roli. Svůj dům si můžete pomyslně rozdělit podle světových stran a podle bližší (aktivní) a vzdálenější (pasivní) strany. Důležitý je hlavní vstup, který musí být prostorný a důstojný jak před domem tak i v zádveří, aby Vás každý den, když se vracíte domů, vítal. Při jeho umístění je dobré se rozhodovat podle světových stran (východní, jižní vstup) a vzhledem k příjezdové cestě,  ulici.

Další místností je ložnice, ve které strávíme téměř třetinu života. Slouží k odpočinku a milování. Měla by ležet v klidné části domu. Postel v rámci místnosti je vhodné umístit opět do "klidnější" části. Tedy ne přímo naproti dveřím a pod okna. Je to místo, které podporuje partnerství a tak je dobré tam umístit vhodné symboly, které nás budou podporovat.

Kuchyně nám dává potravu, která je pro nás jednou ze základních potřeb. V kuchyni je také oheň a kolem ohně se všichni rádi setkáváme. Kuchař by měl mít vždy dost místa a dobrý sporák umístěn tak, aby kuchař mohl být součástí dění ne např. zády ke dveřím.

Na severní stranu domu umístíme podpůrné místnosti jako je např. technická místnost, koupelna, spíž, kotelna, schodiště apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů