Sobota, 20. dubna 2024

EkoBiograf

EkoBiograf

18.–21. dubna 2006

Hnutí DUHA a Nadace Veronica pořádají v brněnském kině Art unikátní přehlídku dokumentů o aktuálních ekologických tématech EkoBiograf aneb ekofilmy na talíři. Vstupné na jeden promítací blok je 45 Kč.

Festivalové menu
18. dubna 2006 – úterý
festivalový host: Jiří Králík, ředitel LFŠ v Uherské Hradišti

17:30 – Slavnostní zahájení festivalu (s občerstvením od firmy ReBIO)

------------------------

18:00 – Blok: Bez servítku

Den po včerejšku / Německo / 1,5 min.
Co se stane, když studenti zpracují materiál jedné reklamní agentury. Co jiného se dá dělat ve volném dni, než dívat se na televizi?

Opravdová cena jídla / USA / 15 min.
Pojďte s námi do supermarketu, kde se prodává za ceny, které odpovídají skutečným nákladům výroby potravin. Budete mít alespoň na rohlík? A co udělá rodinka, aby nezůstala o hladu?

Chléb náš vezdejší / Rakousko / 92 min.
Jaký je náš „denní chléb“? Režisér Nikolaus Geyrhalter ve svém dokumentu přináší téměř lyrickou, zároveň však děsivě chladnou impresi obrazů a informací ze současného zemědělského průmyslu.

-----------------------

20:15 – Blok: Předkrm Letní filmové školy: Africká příroda na dva způsoby

Letní filmová škola v Uherském Hradišti chystá pro letošní ročník snímky na téma Film a příroda. Připravili jsme pro vás malou ochutnávku. Blokem vás provede Jiří Králík, ředitel uherskohradišťské LFŠ.

Anima mundi / USA / 28 min.
Ohromný a nepřekonatelný pohled na zvířecí království s hudbou Philipa Glasse v režii Godfreyho Reggia. Dech života. Duše živého světa se projevuje od oceánů až po vrcholky hor.

Afrika: Sarengenti / USA / 39 min.
Na Zemi ještě existuje místo, kde život vzkvétá a divoká stáda běhají volně. Velká migrace dvou milionů divokých kopytníků, zeber a antilop přes pláně Sarengenti v Keni a Tanzánii.

------------------------

19. dubna 2006 – středa
festivalový host: Olga Sommerová, režisérka a spisovatelka

18:00 – Blok: Z kuchyně Olgy Sommerové

Dva muži na Sibiři (Cena za dokumentární film na Ekofilmu 2004) / ČR / 28 min.
V Bohem a kdysi i komunisty zapomenutém kraji České Sibiře žijí dva kamarádi, kteří mají sílu za svůj vztah ke krajině převzít osobní zodpovědnost a oba svou cestou vědomě popírají obecný civilizační trend ke konzumerismu.

Láska včera, dnes a zítra / ČR / 58 min.
Předpremiéra! Dvougenerační pohled dvou filmařek Olgy Sommerové a Olgy Špátové – matky a dcery – na fenomén Láska.

Následuje beseda s režisérkou a spisovatelkou Olgou Sommerovou.

-----------------------

20:15 – Blok: Lahůdky z laboratoře

Den po včerejšku / Německo / 1,5 min.
Co se stane, když studenti zpracují materiál jedné reklamní agentury. Co jiného se dá dělat ve volném dni, než dívat se na televizi?

Zemědelská zpráva / Irsko / 3 min.
Kráva poslouchající pořad v rádiu o novém rozšíření choroby, která by mohla být nebezpečná pro hospodářská zvířata, začne být znepokojená předmětem diskuse (zešílí?).

Store wars / USA / 10 min.
Hvězdné války v supermarketu? Proč ne. Ekologicky vypěstovaná zelenina bojuje s konvenční. Podaří se zachránit salátovou princeznu?

Geneticky modifikovaný život / Německo / 95 min.
Co přinesly genetické manipulace s rostlinami a zvířaty lidem například v Indii, Kanadě či na Islandu. Je genetické inženýrství klíčem k vyřešení problému nedostatku potravin v třetím světě, nebo efektivní metodou ovládání zemědělců nadnárodními korporacemi? A co naše zdraví?

-----------------------

20. dubna 2006 – čtvrtek
festivalový host: Radovan Lipus, režisér

18:00 – Blok: Jak se peče město?

Jsme super! / Slovensko / 12 min.
Dokument poukazuje na prudké změny ve městě. Jsou likvidovány zelené parky, mizí stromy. Kultura ustupuje obchodu. Najít místo na zaparkování je téměř zázrak. Na stížnosti však městský úřad ani po šesti měsících neodpoví. A přitom se poslanci vychvalují, jací jsme super!

Mez dveřmi je AG: Hluchá místa Brna / ČR / 28 min.
Arnošt Goldflam se vydává mapovat tzv. hluchá místa města Brna. Rozsáhlé areály bývalých továren a skladů, ale také opuštěná vojenská zařízení, zemědělské objekty i domy pro občanskou vybavenost. V Brně jich máme 500 hektarů. Co s nimi bude? Kdo to zaplatí? Na tyto otázky odpovídají architekti, urbanisté, ekologové, politici i aktivní občané.

Město pro lidi bez lidí / ČR / 28 min.
Jak se mění tváře našich měst? Jednají členové zastupitelstva v souladu s veřejným míněním, nebo dávají zelenou megalomanským a nedomyšleným projektům? Půjde-li to takto dál, nemůže se stát, že se jednoho dne probudíme v městě bez lidí?

Následuje beseda s Radovanem Lipusem, režisérem cyklu Šumná města, nejen o tom, zda bude Šumné i Brno.

------------------------

20:15 – Blok: Severočeský nášup

Pameť krajiny / ČR / 15 min.
Pětice různých pohledů na proměny severočeské krajiny zasažené těžbou uhlí. Ve filmu účinkují: K. Krejčí – obyvatel zaniklých Libkovic, B. Kopecký – malíř a bývalý horník, Z. Smrž – archeolog, J. Sádlo – geobotanik, S. Štýs – odborník na rekultivace. Těžba skončila – zapomeňte!

Kamenolom boží / ČR / 88 min.
Film Břetislava Rychlíka o hledání štěstí v nešťastné krajině. Kamenolom boží je zrcadlem k Rychlíkovu staršímu filmu Jeden rok, ve kterém podal svědectví o lidech z Horňácka, jejich úctě k přírodě a přirozenému i Božímu řádu světa. Život lidí v měsíční krajině severních Čech se na první pohled propastně liší. Lidské sny a touhy jsou však stejné. Film byl oceněn Visegrádskou cenou na festivalu Jeden svět.

-----------------------

21. dubna 2006 – pátek
festivalový host: Martin Mareček, režisér

18:00 – Blok: Dort pro vítěze

Vzácná ropa / Německo / 20 min.
Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby najednou zmizely všechny věci vyrobené z ropy?

Zdroj (velká cena Ekofilmu 2005, Cena MŽP 2005) / ČR / 77 min.
Řidič tankuje. Před mnoha lety byl v Baku otevřen první ropný vrt. Jeho okolí je zničeno těžbou a protkáno rezavým potrubím. Zatímco řidič tankuje, divák je vtahován do souvislostí mezi těžbou, prodejem, korupcí. Jaká tajemství skrývají staletá ropná pole? Je „černé“ zlato vhodné do lázní? Spasí zemi kontrakt století – mohutný ropovod? Co zmůže komisař Cattani v jednom z nejzkorumpovanějších států světa? Všechno souvisí se vším a cena je někdy vyšší, než se může podle účtenky zdát.

Následuje beseda s režisérem filmu Zdroj Martinem Marečkem.

-----------------------

20:15 – Blok: Co dům dal

Dealer konopí / Německo / 15 min.
Christian Frenkenberger vaří z konopí a je mu skvěle. Konopí, jak ho neznáte.

Dobrou chuť / ČR / 28 min.
Prožitek nedělního oběda na několik způsobů. Co a proč vlastně jíme? Na otázku odpovídá nejen odbornice na zdravou výživu, ale také ekolog, sociální psycholog nebo propagátorka novodobého fenoménu biopotravin.

Věci / ČR / 20 min.
Věčné dilema „starých krámů“ – schraňovat, nebo vyhazovat? Co když se budou ještě někdy hodit? Hodnota starých věcí z pohledu dvou babiček jedné vnučky.

Zpátky pod došky / ČR / 57 min.
Dokument přibližuje život rodin, jejichž individuální přístupy se liší, ale mají společné jedno: snaží se přiblížit přírodě, šetřit životní prostředí a hledat jiné než obvyklé materiální hodnoty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů