Úterý, 23. dubna 2024

Energie budoucnosti

Energie budoucnosti
Škoda Power, dceřiná firma Škoda Holding a.s., je významným světovým výrobcem a dodavatelem produktů a zákaznických služeb v oblasti energetiky a ekologie.

Za klíč k úspěchu považuje vlastní výzkum a vývoj, využití moderních IT technologií v projekci a konstrukci, kvalitní výrobní a technologická zařízení, pozáruční servis a v neposlední řadě svůj tým špičkových odborníků. Firma nabízí parní turbíny od výkonu desítek MW po tisícimegawattové. Výrobky ze Škody Power vysoce hodnotí zákazníci v 57 zemích světa, export v současné době představuje 65 procent produkce firmy. Široký záběr firmy představuje její ředitel pro rozvoj Karel Duchek.
* Škodě Power se v posledních měsících podařilo získat řadu významných zakázek. Které nové projekty v současné době realizujete?
Koncem března jsme získali ve Finsku dodávku na elektrárnu za téměř 300 milionů korun. Firmě Tornion Voima Oy dodáme do konce příštího roku turbosoustrojí o výkonu 45 MW a uvedeme je do provozu. Zvítězili jsme ve výběrovém řízení na dodávku parní části paroplynové elektrárny v Záhřebu za 400 milionů korun. Tendr vyhlásila chorvatská státní energetická společnost Hrvatska Elektroprivreda d.d. Premiérovou zakázku na dodávku nového turbosoustrojí 38,5 MW jsme získali v Indii. Tento významný kontrakt pro dodavatele energií v rámci největší indické ocelárny Bokaro Steel Plant za 141,5 milionu korun získala naše obchodně-inženýrská společnost Skoda Power Pvt.Ltd. se sídlem v Dillí. Podařilo se nám proniknout i na řecký ostrov Kréta, kam dodáme vybavení dvou strojoven o výkonu 50 MW. Zakázka za 470 milionů korun představuje rozšíření stávající elektrárny Atherinolakkos. V soutěži o "dodávku na klíč" Škoda Power zvítězila ve výběrovém řízení v Turecku a získala projekt ERDEMIR 45MW v hodnotě 320 milionů korun* Důležitou referencí jsou dodávky Škody Power pro čínskou elektrárnu ShenTou, kde běží od loňského června na plný výkon technologie o celkovém výkonu 2840 MW. Mohl byste blíže představit tento projekt?
Elektrárna ShenTou II dodává do elektrické sítě nyní výkon již dva tisíce MW. Technologické zařízení tvoří mimo jiné čtyřtělesové parní turbíny Škoda 500 MW včetně jednotělesových turbín Škoda 17 MW pro pohon hlavních napájecích čerpadel. Montáž a uvedení do provozu prováděla čínská strana s technickou pomocí generálního dodavatele elektrárny, konsorcia firem Škodaexport, Škoda Praha, SES Tlmače a Škoda Power. Kompletace českých dodávek pro strojovny obou bloků a uvedení do provozu trvalo cca 14 měsíců, dodávka ŠKODA POWER zahrnuje strojovny s veškerým příslušenstvím. Z důvodů mimořádné poptávky po elektřině v čínských sítích byly původně dohodnuté termíny pro uvedení obou bloků do provozu zkráceny téměř o půl roku. Projekt ShenTou je pro nás kvalitní referencí pro současné i budoucí zájmy především v Číně a Indii. Je považován za jeden z největších na světě v oblasti energie z fosilních paliv.
* Co je vlastně pro zákazníka při výběrovém řízení na tak náročné zakázky nejdůležitější?
Všechny naše projekty vítězily u zákazníků díky svým technickým parametrům, cena byla vždy až na druhém místě. Investora zajímá především účinnost, tedy výkon stroje. Je to parametr číslo jedna daný kontraktem, nedodržení je přísně penalizováno. Druhým bedlivě sledovaným parametrem je spolehlivost. Zájem o uhelnou energetiku je po celém světě stále značný. Pořád se staví nové projekty. Škoda Power nabízí zákazníkům parametry na špičkové úrovni, jako je například tlak mezi 28 až 30 MPa nebo teplota 600 °C.
* Udržet se v oboru na špičce vyžaduje rozsáhlé investice do výzkumu a vývoje...
V posledních čtyřech letech jsme do výzkumu, projekce a konstrukce investovali 300 milionů korun. Naše softwarové a hardwarové vybavení dosahuje nejvyšších parametrů. Jen tak lze neustále zlepšovat účinnost. Samozřejmě, velmi důležitý je i technický personál. Z celkového počtu 900 zaměstnanců se pouze výzkumem a vývojem zabývá 40 lidí, součástí technického týmu ŠKODA POWER je 85 projektantů, 70 konstruktérů a 70 technologů. Díky našemu úsilí v oblasti technického rozvoje byla Škoda Power zařazena prestižním světovým periodikem Power Engineering mezi šest největších výrobců parních turbín na světě.
* Který výrobek Škody Power považujete za absolutní světovou špičku?
Výkladní skříní každého výrobce turbosoustrojí je poslední oběžná lopatka, tedy nejdelší lopatka ve stroji. Nám se podařilo překonat naši 1050 mm dlouhou lopatku, která je dosud v provozu v Temelíně. Společně s italskou firmou Ansaldo jsme vyvinuli lopatku dlouhou 1220 mm. Na výzkumu se podílela i univerzita ve Florencii. Celý vývoj si vyžádal téměř 30 milionů korun. V případě lopatky je nutné do jednoho výrobku optimálně skloubit několik protichůdných vlastností. Musí vyhovovat požadavkům na pevnost a také odolnost proti vibracím. Závěs lopatky je namáhán při rotaci silou řádově stovek tun. Proudové řešení musí počítat s rychlostmi blížícími se dvojnásobku rychlosti zvuku. Naše nová lopatka dokáže díky své délce a pokrokovému aerodynamickému řešení přidat tři procenta na účinnosti nízkotlaké části turbíny navíc.
* Rozsáhlé projekty asi nelze zvládnout jen vlastními silami, je náročné najít kvalitní partnery?
Samozřejmě máme celou řadu partnerů. Stabilně a dlouhodobě spolupracujeme například s Ústavem termomechaniky Akademie věd ČR, Západočeskou univerzitou, ČVUT nebo VUT Brno. Vždy nás potěší, když navážeme nové, úspěšné kontakty. Poslední dobou se nám daří hlavně v Německu, tamní univerzity mají špičkovou úroveň. Navíc pracují na řešeních, která může Škoda Power aplikovat v praxi, mají tah na branku a brzy dosahují výsledků. Patří k nim třeba Technische Hochschule v Mannheimu, která se zabývá vlivem proudění páry na vibrace rotorů turbíny. Výzkumem proudění se zabývá i náš další partner - anglická inženýrská firma PCA, která spolupracuje zejména s firmou Rolls-Royce. Stále hledáme špičkové spolehlivé dodavatele. K těm osvědčeným patří německá firma Saarschmiede nebo rakouský Bohler. Spolupráce se spolehlivými partnery je zárukou dobré kvality našich výrobků.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů