Pátek, 19. dubna 2024

O projednávání vlivu továrny Hyundai na ekologii byl malý zájem

O projednávání vlivu továrny Hyundai na ekologii byl malý zájem

FRÝDEK-MÍSTEK - Malý zájem měli včera lidé o veřejné projednávání takzvané studie EIA, která hodnotí vliv stavby automobilky Hyundai na životní prostředí. Projednávání se ve frýdecko-místeckém Národním domě zúčastnilo jen asi 50 lidí, část z nich tvořili novináři a zástupci organizací, které se musí ke studii vyjadřovat. Zpracovatelé studie i další odborníci přesto odpovídali na desítky dotazů ekologů a několika občanů z regionu několik hodin.

"Čekal jsem mnohem větší zájem veřejnosti. Je vidět, že občané automobilce a budování zóny pro Hyundai fandí," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil.

Zástupci většiny dotčených obcí a dalších organizací neměli ke zpracované studii zásadní připomínky. Krajský úřad a odbor životního prostředí frýdecko-místecké radnice si ještě k předložení připomínek ponechaly zákonnou lhůtu.

Nejvíce připomínek měli zástupci brněnského Ekologického právního servisu (EPS), který stavbu továrny kritizuje. "Pozoruhodné je, že v květnu ještě nebude žádné stavební povolení a už má proběhnout slavnostní výkop a zahájení stavby," řekli například lidé z EPS. Podle nich nejde o životní prostředí, protože o investici již bylo politicky dávno rozhodnuto.

Další připomínky lidí i ekologů se týkaly například možného zhoršení kvality vody v místě stavby, ohrožení šelem a dalších zvířat v Beskydech zvýšeným hlukem z továrny nebo osvětlením závodu. Přítomní odborníci ujistili, že na tyto okolnosti studie pamatuje.

Připomínky vznesené na dnešním jednání ministerstvo životního prostředí vyhodnotí a vydá závěrečné stanovisko, které bude sloužit jako závazný dokument například při vydávání stavebního povolení.

Přípravné práce na stavbě továrny by měly začít v polovině roku, se zahájením provozu se počítá v roce 2008. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana půjde o největší investici v novodobých dějinách Česka, hrubý domácí produkt by díky ní mohl vzrůst o 1,5 procenta, po zahájení plného provozu až o 2,5 procenta.

Hyundai získá od Česka přímé dotace přes čtyři miliardy a více než miliardu na daňových úlevách. Česko zároveň korejské společnosti slíbilo dobudování kvalitního dopravního spojení na Slovensko k žilinskému závodu automobilky Kia. To by pomohlo i zastaralé a přetížené silniční infrastruktuře v Moravskoslezském kraji.

http://morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů