Pátek, 29. března 2024

Hobby 2006 a úspora energie

Poradenské středisko Energy Centre České Budějovice nabízí bezplatné a nezávislé poradenství
Hobby 2006 a úspora energie

Výstava Hobby, pořádaná v Č. Budějovicích, má již dlouholetou tradici a za dobu svého trvání si získala mnoho příznivců a zájemců. V roce 2005 vystavovalo na této výstavě 498 vystavovatelů a navštívilo ji 82 000 návštěvníků. Ve dnech 17.5. až 21.5. tohoto roku bude uspořádán již 15. ročník. Na výstavě jsou vystavovány výrobky a zařízení pro hobby a zahradu, stavebnictví, vytápění, klimatizaci, zařízení a vybavení bytu a domu, elektrické spotřebiče, potřeby pro domácnost, hračky, modelářství,  chovatelství a potřeby pro sport a pro volný čas.

 

Součástí výstavy je i poskytování informací v uvedených oblastech lidské činnosti.Jednou z organizací, která poskytuje informace v oblasti úspor energie je Energy Centre České Budějovice. Tato firma poskytuje trvale bezplatné energetické poradenství ve svých prostorách v Č. Budějovicích a toto poradenství bude poskytovat ve vlastním stánku i na letošním ročníku výstavy Hobby.

 

Zájemci se tak mohou dozvědět o možnostech jak snížit tepelné ztráty starších budov i novostaveb, jaký zvolit úsporný systém vytápění a přípravy teplé užitkové vody, jaká použít paliva aby náklady na vytápění byly co nejnižší,  jak využívat sluneční energii, jak snížit spotřebu energie instalací tepelného čerpadla, co se skrývá pod pojmem“fotovoltaika“, jaké jsou výhody používání biopaliv k vytápění a nebo jaké jsou možnosti získání dotace na využívání solární energie. Informace o možnostech úspor budou po celou dobu výstavy poskytovat odborní energetičtí poradci.

 

Ke všem těmto vyjmenovaným oblastem budou pro návštěvníky výstavy, mimo osobního poradenství, poskytovány zdarma brožury na požadované téma.

 

Pro vážné zájemce budou ve spolupráci s Výstavištěm uspořádány v přednáškovém sále v 1. patře haly Z tři odborné semináře, a to:

 

18.5. 2006 od 13. do 16. hod. pod názvem „Výstavba a rekonstrukce domů - jak postupovat“ s následujícím obsahem:

Energetická náročnost rodinných domů a legislativní požadavky k jejímu snížení, vhodné způsoby rekonstrukce starších rodinných domů vedoucí k úsporám energie, způsoby a materiály tepelných izolací a možnosti výstavby nízkoenergetických a pasivních domů.

 

19.5. 2006 od 13. do 16. hod. pod názvem „Vytápění - jak a čím vytápět, ceny energií“ s následujícím obsahem:

Volba zdroje tepla pro nový nebo rekonstruovaný dům, výhody a nevýhody jednotlivých druhů paliv a energií, ekologická paliva, dřevní štěpky a pelety a možnosti jejich využití, vliv spalování různých druhů paliv na ekologii a možnosti získání dotací na vytápění.

 

20.5. 2006 od 13. do 16. hod. pod názvem „Solární energie, biomasa a tepelná čerpadla“ s následujícím obsahem:

Možnosti využití sluneční energie k ohřevu užitkové vody, k přitápění a k výrobě elektřiny, druhy a možnosti využití biomasy a možnosti získání dotace a využívání slunečné energie a instalaci tepelných čerpadel.

 

Ke zvýšenému zájmu o poradenství v oblastí možných úspor přispívají stále se zvyšující ceny energií, zejména elektřiny a  zemního plynu. Spotřebu energie je možno ale vhodnými opatřeními snížit a tím snížit i náklady na její pořízení.

 

Poradenské středisko Energy Centre České Budějovice nabízí bezplatné a nezávislé poradenství v otázkách úspor energií, energeticky úsporné výstavby a rekonstrukce budov, využívání obnovitelných zdrojů energie a možnosti získaní dotací na instalaci energetických úsporných systémů.

 

Pokud byste nemohli navštívit stánek Energy  Centre na výstavišti, můžete potřebné informace získat při osobní návštěvě  v sídle firmy na Náměstí Přemysla Otakara II v Č. Budějovicích č. 87/25 (po předchozí telefonické domluvě), nebo telefonicky na č. 38 731 25 80 nebo  e-mailem na adrese eccb@eccb.cz. Bližší informace o tomto sdružení je možno najít na internetové adrese www.eccb.cz.

 

Autor článku: Ing. Jaroslav Winkler, energetický poradce ECČB

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů