Čtvrtek, 28. března 2024

Materiál z liberecké spalovny není podle odborníků nebezpečný

Materiál z liberecké spalovny není podle odborníků nebezpečný
OLDŘICHOV - Stavební materiál SPRUK, který prodává liberecká společnost Termizo, není zdraví ani přírodě nebezpečný. Vyplývá to z nového posudku, který si společnost provozující libereckou spalovnu nechala zpracovat nezávislým týmem odborníků z Masarykovy univerzity v Brně a Zdravotního ústavu Ostrava. S posudkem, který Termizo přišel na 400.000 korun, firma seznámila i obyvatele Oldřichova v Hájích a Mníšku, kde byl materiál použit na cyklostezce.

SPRUK je směs popílku a strusky, kterou produkuje liberecká spalovna. Firma má certifikát, který ho umožňuje využít při zakládání silničních staveb nebo k rekultivacím. "Dělali jsme odběry materiálu jak ve spalovně, tak přímo na cyklostezce," řekl Ivan Holoubek z řešitelského týmu. Laboratorní testy neprokázaly, že obsah nebezpečných organických látek překročil limity platné v České republice a Evropské unii, jak na to upozorňovali ekologové ze sdružení Arnika.

Podle Holoubka tak nehrozí, pokud bude materiál používán a skladován odpovídajícím způsobem, že by mohl ohrozit prostředí či zdraví lidí, kteří v blízkosti stezky žijí nebo ji využívají ke sportování. Ani v případě, že se materiál, určený do spodních vrstev komunikací, dostane na povrch, nehrozí podle Holoubka uvolňování nebezpečných látek v koncentracích ohrožujících zdraví.

Ekologové ze sdružení Arnika už několik let usilují o to, aby materiál nebyl používán ke stavbám, ale končil na skládkách. Důvodem je údajně vysoký obsah dioxinů a jiných organicích látek poškozujících zdraví. Směs podle nich obsahuje mimo jiné dvaadvacetinásobek povolených norem olova, které se kumuluje v organismu a je karcinogenní. Přestože poslední posudek jejich závěry částečně vyvrací, byl předseda sdružení Jindřich Petrlík s vývojem kauzy spokojen. "Podařilo se nám dosáhnout toho, co jsme chtěli, materiál se nepoužívá," řekl.

Krátce předtím totiž ředitel Termiza Pavel Bernát přiznal, že kvůli mediální kampani nemají firmy o SPRUK téměř zájem, protože se obávají problémů při jeho používání. Firma se navíc rozhodla investovat za přispění evropských fondů do dalšího zařízení na čištění toxického popílku, což bude mít vliv na další snížení obsahu škodlivin v materiálu. Žádný zákon jí to přitom nenařizuje, upozornil Bernát.

I přes nové informace, které občany ubezpečovaly o nezávadnosti materiálu, jsou v obci názory na cyklostezku různé. "Rozhodně se nenechám ukolébat nějakými laboratorními výsledky, chci, aby se to odtěžilo," řekla jedna z účastnic besedy s občany. Jiný účastník ale namítl: "Nevěřím, že by ta cyklostezka byla toxičtější než cokoli jiného kolem nás." Starosta Jaroslav Tichý doufá, že se po zveřejnění nových informací vášně v obci uklidní: "Na to, abychom stezku odtěžili a udělali znova, nemáme prostředky."
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů