Pátek, 29. března 2024

Některé řidiče nezastaví při vjezdu do lesa ani závora

Některé řidiče nezastaví při vjezdu do lesa ani závora

Motorová vozidla nemají v lesích co dělat. Mnozí lidé tento zákaz ale často porušují. Někdy je dokonce nezastaví ani závora, kterou zdemolují. V lese po sobě zanechají stopy v podobě odpadků.

Kolínsko - Přestože všechny lesní cesty nejsou označeny značkami se zákazem vjezdu, podle lesního zákona se do těchto prostor jezdit nesmí."Lidé nevědí, že i když lesní cesta není označena zákazovou značkou, stejně se tam nesmí. Značka není rozhodující a neznalost je neomlouvá," řekl našemu deníku revírník Petr Košťál.

Na osazení všech cest nejsou peníze

Tolik peněz, aby bylo možné osadit zákazovými značkami každou cestu, lesní správy ale nemají. Zabránit neoprávněným vjezdům se snaží tím, že v posledních letech staví stále více závor. Ale ani ty nejsou pro některé občany překážkou. "Často musíme měnit poškozené zámky a to není zrovna levná záležitost," dodává revírník. Zámky jsou dražší, protože je od všech jeden klíč.

Lesní správa chce zamezit vyvážení odpadu

Instalací závor chce lesní správa docílit toho, aby lidé nevyváželi do lesa odpad. Další důvod bylo také omezit krádeže dřeva. "Tam, kde jsou závory, nacházíme odpad před zábranami. Anebo rozházený po okolí," řekl lesní správce Jaroslav Jančík.

Lesy kontrolují i policisté

Na prohlídky lesních cest se zaměřují i policisté. Pokud tam někoho přistihnou s motorovým vozidlem, mohou ho namístě pokutovat jen tehdy, když je přístupová komunikace osazena zákazovou značkou. V místech, kde není, tuto pravomoc nemají. Veškeré podklady ale posílají příslušnému správnímu orgánu. Lesní správa potom řeší postih v součinnosti právě s Policií České republiky.

VERONIKA KOCIÁNOVÁ, PETR SKLENIČKA

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů