Pátek, 26. dubna 2024

Směrnice o euromýtném

Směrnice o euromýtném
Ministři dopravy EU definitivně schválili novou směrnici o výběru mýtného, které bude možné vybírat nejen při použití dálnic jako dosud, ale i silniční sítě sloužící tranzitní dopravě. Sladění pravidel pro výběr poplatků však neznamená, že by se všude v EU platilo stejně. Členské státy budou mít dva roky na převedení pravidel do svého práva. Český ministr dopravy Milan Šimonovský nepředpokládá, že by direktiva znamenala větší změny v ČR, kromě toho, že případně umožní zpoplatnit celou silniční síť.

Nová pravidla umožní odlišit sazby podle emisí kamionů či podle denní doby, tedy dopravních špiček. V citlivých oblastech bude možné sazbu zvýšit až o čtvrtinu, ale dodatečný výnos se bude muset investovat do výstavby železnic. Jedním ze zamýšlených cílů je totiž povzbudit přesun nákladů na koleje, omezit silniční zácpy a více šetřit životní prostředí. Směrnice je kompromisem po sporech mezi státy na okraji EU, usilujícími o co nejnižší poplatky pro přepravce, a zeměmi ve středu unie, trpícími nárůstem tranzitní dopravy. Pravidla začnou platit po zveřejnění v úředním věstníku.

"Náš zákon (o elektronickém mýtném) je už kompatibilní s touto směrnicí," řekl ministr Šimonovský s tím, že se směrnice uplatnila již při zadání podmínek v tendru na dodavatele systému. "Předpokládáme, že systém se spustí od 1. ledna 2007," dodal. Výběr mýtného by podle něj mohl stoupnout osmi- až desetinásobně oproti současnému stavu. "V současné době očekáváme od mýta za kategorii kamionů těžších 12 t výnos 10 až 14 mld. Kč. Pokud bychom je zavedli ve stejném rozsahu i na kategorii od 3,5 t, pak 24 až 25 mld. Kč," řekl. To by ale vyžadovalo novelu zákona. Na Slovensku elektronické mýtné zatím dospělo jen ke schválení předlohy ve vládě.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů