Pátek, 19. dubna 2024

Priemyselný park zničí najvzácnejšie lesy Záhoria

Priemyselný park zničí najvzácnejšie lesy Záhoria
Na Záhorí hrozí zničenie ďalších desiatok hektárov lesa v hodnote stoviek miliónov korún, a to priamo na okraji okresného mesta Malacky.

Changenet o tom informovala Alica Masaryková z občianskeho združenia SOS Záhorie, podľa ktorej by lesy mali byť vyrúbané a zastavané cestami a infraštruktúrou v rámci prípravy zóny „C“ priemyselno-technologického parku Záhorie - Eurovalley. Fragmentácia súvislých lesných porastov spôsobí ich postupnú degradáciu. V rámci zóny „C“ budú zničené viaceré lesné biotopy národného a európskeho významu.

Štátna ochrana prírody - Správa Chránenej krajinnej oblasti Záhorie vyčíslila ich hodnotu na viac ako 550 miliónov korún. Vo svojom stanovisku žiadajú, aby sa nová cesta ako aj celá výstavba plánovaná v zóne „C“ posunula viac na západ a zmenšila sa celková zastavaná plocha, čím by sa umožnilo zachovanie aspoň časti najhodnotnejších lesných porastov ako prírodného parku. Toto stanovisko nerešpektuje Mesto Malacky, ktoré už na stavbu ciest vydalo stavebné povolenie, ani Obvodný lesný úrad, ktorý už vydal súhlas na mimoriadnu ťažbu dotknutých lesných porastov.

"Po vyrúbaní časti lesa firmou Lugo pred rokom a pol tak hrozí, že dôjde k ďalšej devastácii prírody a k trvalému úbytku lesov priamo na území mesta. Malacky sa tým zaradia na čoraz dlhší zoznam miest a obcí, ktoré uprednostňujú krátkodobý zisk pred dlhodobým prínosom, ktorý by plynul zo zachovania týchto lesov pre rekreáciu obyvateľov," podotkla Alica Masaryková.

Občianske združenie SOS Záhorie vyzvalo preto Mesto Malacky, Obvodný úrad životného prostredia a Obvodný lesný úrad, aby zbytočne neustupovali tlaku investorov, zrušili stavebné povolenie vydané v rozpore so zákonom a zachránili vzácne lesy na území mesta pred ich zbytočnou likvidáciou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů