Pátek, 19. dubna 2024

Paroubek přizval do své volební kampaně také polostátní ČEZ

Paroubek přizval do své volební kampaně také polostátní ČEZ
Při včerejší prezentaci ekologického programu sociální demokracie asistoval volebnímu lídrovi této strany Jiřímu Paroubkovi generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČSSD tak do předvolební kampaně vtáhla elektrárenskou společnost, v níž stát vlastní asi 67 procent.
Na setkání, na které sociální demokraty přivezl volební oranžový double decker, šéf ČEZ hovořil o cenové politice firmy a jejích plánech na rekonstrukci a výstavbu elektráren. Veřejné prezentace se zúčastnili představitelé ústeckého kraje za ČSSD a zástupci firem.
Paroubek i Roman shodně odmítají interpretaci, že ČEZ tak vstoupil do politiky. "Pokud se Hospodářským novinám jedná o to, aby zájem o volební program ČSSD redukovaly na útoky proti sociální demokracii, pak to nemá smysl," řekl pouze Paroubek.
Roman prohlásil, že když bude kterýkoliv státní nebo krajský činitel chtít navštívit elektrárnu, kterou ČEZ vlastní, bude vítán. "ČEZ se neúčastní žádné politické kampaně," uvedl generální ředitel.
"Je to zjevné zneužití postavení ČSSD v exekutivě," řekl Martin Bursík, šéf Strany zelených. "Já bych si to nikdy nedovolil, ani pokud bych si to mohl vymoci z pozice premiéra. Jiří Paroubek je hysterický a ve svém nadbíhání voličům vrší jednu chybu za druhou. Toto je jen jedna z nich," přidal se předseda ODS Mirek Topolánek.
Poté, co HN šéfa ČEZ Martina Romana upozornily na spojení firmy s ČSSD, zareagoval rozesláním dopisu předsedům dalších politických stran. V něm je zve k návštěvě elektráren ČEZ. "Vážený pane předsedo, uvědomuji si, že energetika je jedním z důležitých ekonomických i politických témat současnosti. Jsme proto kdykoliv připraveni přivítat Vás na některém z míst, kde společnost ČEZ působí," stojí v dopise, jehož text Roman poskytl i HN.
Od počátku zvala sociální demokracie na včerejší akci jako na součást své volební kampaně. ČSSD sice nyní popírá, že do ní vtáhla ČEZ, pozvánka Lidového domu na akci dokazuje opak. Jako jeden z bodů návštěvy Jiřího Paroubka na Teplicku v ní stojí: "Prezentace na téma energetika a životní prostředí - Jiří Paroubek, předseda vlády, Martin Roman, generální ředitel ČEZ, Petr Petržílek (ekologický expert ČSSD - pozn. red.)."
ČSSD ve včera zveřejněném ekologickém manifestu slibuje, že pokud vyhraje parlamentní volby, vyčlení vláda 15 miliard pro projekty rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Zpočátku má jít hlavně o výstavbu větrných elektráren: v Krušných horách a Krkonoších.
Do větrné energetiky hodlá investovat i ČEZ, zhruba 20 miliard korun převážně na severu Čech.
Paroubek i šéf ČEZ se shodli, že základní surovinou pro výrobu elektřiny nadále zůstane hnědé uhlí, jádro či plyn.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů