Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mŕtve more, ktoré je ohrozené nedostatkom čerstvej vody, umiera, varujú environmentalisti. Najslanšie a najnižšie položené jazero na Zemi bolo od biblických čias napájané čerstvou vodou z rieky Jordán. Jej voda je však systematicky odvádzaná pre poľnohospodárske a hydroelektrické projekty a navyše je veľmi znečistená. Gideon Bromberg z izraelskej pobočky Priatelia Zeme varoval pred ekologickou katastrofou, ak sa nepodniknú rázne opatrenia. "Za posledných 50 rokov sa o tretinu zmenšila plocha povrchu Mŕtveho mora a hladina vody naďalej rapídne klesá," varoval ekológ.

Mentaurov - Nové centrum ekologické výchovy otevřeli ve skautské základně v Mentaurově. Jeurčeno především dětským a neziskovým organizacím.Na jeho zřízení se finančně podílel Ústecký kraj. "Centrum nabízí možnost k zapůjčení notebooku, projektoru, kamery nebo plátna pro prezentace ekologických projektů či různá školení dětí. Využít těchto věcí mohou i lidé ubytovaní na naší základně k natočení materiálů, které si následně mohou hned prohlédnout," sdělil Miroslav Salus ze Skautského střediska Radobýl. "Po telefonické dohodě si vše může za poplatek půjčit i veřejnost," dodal,

Společnost FTL z Prostějova vypsala obchodní soutěž na dodávku tří nových nízkopodlažních autobusů s ekologickým provozem. Dva z nich nasadí do prostějovské městské hromadné dopravy, třetí bude jezdit v okolí města. V příměstské dopravě, kterou zajišťuje FTL, zatím nízkopodlažní ekobusy nejezdí. FTL má zájem o vozy poháněné stlačeným zemním plynem s délkou do 13 m. Nákupem chce usnadnit cestování zejména seniorům a maminkám s kočárky, kteří dojíždějí do prostějovské nemocnice.

Letos už potřetí někdo úmyslně zapálil nelegální skládku německého odpadu v Libčevsi na Lounsku (na snímku členka hasičského sboru, který požár, jenž vypukl v noci ze soboty na neděli kontroloval). V bývalém kravíně nakonec shořelo přibližně 3,5 tisíce tun odpadu. Skládka přitom již čtrnáct dní neměla v obci být. Její převoz do meziskladu a posléze vrácení do Německa měla zaplatit soukromá firma, jež sem odpad dovezla. Ta je však v likvidaci. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek teď slibuje, že zbytky odpadu do konce dubna zmizí. "Odveze je německá strana. Pokud se tak nestane, zlikvidujeme je na náklady českého státu a pošleme do Německa fakturu," řekl ministr. Německá strana však ani přes vleklá jednání nic takového nepotvrdila.

Přes 10 000 lidí v neděli demonstrovalo v Cherbourgu na severu Francie proti výstavbě nových jaderných reaktorů. Manifestace v normandském městě se konala při příležitosti 20. výročí katastrofálního výbuchu reaktoru v sovětské jaderné elektrárně v Černobylu z 26. dubna 1986. Odpůrci jaderné energie vyjádřili nesouhlas s plánovanou výstavbou "třetí generace" jaderných reaktorů typu EPR (zkratka pro evropský tlakovodní reaktor) německo-francouzské provenience. První z těchto zařízení by mělo být uvedeno do provozu v roce 2012 ve Flamanville nedaleko Cherbourgu.

Ministerstvo životního prostředí vyzvalo německé úřady, aby mu sdělily, kdy odvezou odpad nelegálně dovezený do Libčevsi na Lounsku. "Chceme do 24 hodin harmonogram odvozu," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Praha žádá, aby německé úřady odpad odstranily do konce dubna. Sasko-Anhaltsko předalo případ zvláštní spolkové agentuře ve Stuttgartu a o problému by měl český ministr životního prostředí Libor Ambrozek jednat i 27. dubna v Halle se svou sasko-anhaltskou kolegyní Petrou Wernickeovou. Sasko-anhaltské ministerstvo se dál nemíní případem zabývat. Skládku v sobotu již potřetí někdo zapálil, požár likvidovali hasiči ještě včera.

Zatímco Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Světová zdravotnická organizace běžně uvádějí, že katastrofa, která se před dvaceti lety odehrála při výbuchu jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu, způsobila přímo 56 mrtvých a další asi 4000 lidí mohly posléze zemřít na rakoviny vyvolané radiací, Greenpeace včera zveřejnil zprávu, podle níž jsou tyto závěry podhodnocené. Tvrdí, že příčinou podhodnocených čísel je fakt, že MAAE má přímý zájem na jaderné energetice..
Greenpeace s odvoláním na údaje z Ruska, Běloruska i Ukrajiny odhaduje, že nádory způsobené černobylskou radiací onemocnělo nebo onemocní asi 270 tisíc lidí a na 90 tisíc případů z nich může být smrtelných.
Strana zelených a ekologické hnutí Greenpeace uspořádaly výstavu o Černobylu, která nyní probíhá v Evropském parlamentu. Černobílé snímky zachycují pacienty postižené vrozenými poruchami i zdánlivě zdravé děti a dospělé trpící nejrůznějšími nádory.

Předseda vlády potřeboval do své kampaně generálního ředitele ČEZ. A jelikož zástupci rozhodujícího akcionáře se těžko vzdoruje, ředitel vyhověl. Hodilo se to oběma: premiér chtěl být zelený, ČEZ se tedy stal na chvíli oranžový.
Poslední týdny dává Jiří Paroubek najevo, že byl v hloubi duše vždycky tak trochu ekolog; zhruba od chvíle, kdy průzkumy začaly hlásit, že bez zelených příští vláda nevznikne. Včera tedy představil velkorysý ekologický program ČSSD. A vybrat si k tomu elektrárenskou půdu má logiku: premiér reaguje na pochyby, kdo koho v této zemi řídí - zda zdejší vlády ČEZ, nebo obráceně. Když oznamuje, že do roku 2030 se pětina elektřiny bude vyrábět (hlavně) z biomasy, chce mít po boku přikyvujícího šéfa ČEZ.
Potíž je v tom, že včera to byla zjevně stranická akce. Do elektrárny na Teplicku, v Paroubkově volebním kraji, dovezl premiéra oranžový stranický autobus. To si dodatečně uvědomil i Martin Roman, a aby smazal dojem, že svou budoucnost svazuje s Paroubkem, pozve do ČEZ i další politické předáky. Otázka zní, jestli po tomto úvodu ještě přijedou.
Jistěže ředitel ČEZ zase tolik na výběr neměl. K čemu všemu potřebuje být zadobře s vládou, netřeba dlouze vysvětlovat: seznam důvodů sahá od přízemních (ředitelovo křeslo) přes nadzemní (výnosné emisní povolenky) až po podzemní (zásoby uhlí pod severočeskými obcemi). Mimochodem, v premiérově jinak dobrém projevu i programu chybělo jasné slovo právě k možnému rozšíření těžby uhlí na Ústecku. Mlčení je souhlas, a zelení voliči si toho třeba ani nevšimnou.

Ředitel Ruského federálního úřadu lesnictví Valeri Luo Off Putin, který do Číny přicestoval k účasti na 5. zasedání Čínsko-ruské pracovní skupiny pro lesnictví, včera v Pekingu na tiskové konferenci informoval, že ruská strana se chystá poskytovat čínským podnikům lesy s milionem kubických metrů dřeva, aby zde zřídily velkou základnu na jeho zpracovávání.
Luo Off Putin řekl, že Rusko vlastní jednu čtvrtinu lesních zdrojů světa. V současné době Rusko každý rok sekalo stromy v objemu 5 milionů 650 tisíc kubických metrů, z nichž 3 miliony 500 tisíc kubických metrů nebylo plně používáno.
Ten řekl, že ruská strana vítá čínské lesnické podniky na svém území, které by odpovídaly mezinárodním normám ochrany životního prostředí. Domnívá se, že se čínská ekonomika rozvíjí rychle, proto bude perspektivní spolupráce obou zemí při používání lesních zdrojů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů