Pátek, 26. dubna 2024

Tip na dovolenou: Přírodní a historické krásy Dubrovníku

Tip na dovolenou: Přírodní a historické krásy Dubrovníku

Dubrovnicko-neretavský županát je oblast s množstvím krásných přírodních zákoutí a starověkých měst. O tom svědčí četné památky a historická místa. Najdeme zde starobylá města Dubrovník, Korčula, Ston, trosky starobylé Narony i stopy po zřejmě potopeném Epidauru.

Dále moderní mořské a říční přístavy Ploče a Metkovič, či známá městečka Cavtat, Lopud, Trsteno, Slano, Mali Ston, Orebič, Lastovo a několik desítek malých osad, situovaných na mořském nebo říčním břehu, či v horách.

Kraj se pyšní více než stem renesančních letohrádků s nádherně upravenými zahradami, které vystavěla šlechta a bohatí obchodníci v mořských zátokách a na okrajích náhorních plošin. Tyto letohrádky byly v některých místech postaveny v řadách za sebou, jako například v místě Rijeka Dubrovačka, na ostrově Šipanu, nebo v Konavlích.
 

V průběhu bouřlivých dějin se zde prolínal vliv mnoha vládců a námořních velmocí: Byzance, Saracénů, Chorvatů, Normanů, Benátek, dále z Chorvatsko-uherského státu a Osmanského, Habsburského a Napoleonova císařství. Přesto všechno si Dubrovník dokázal zajistit a udržet relativně nezávislou správu, díky které po staletí působil jako samostatný městský stát – Dubrovnická republika.

Dubrovník – kamenná krása s nádechem historie
V době, kdy bylo cestování ještě nebezpečným dobrodružstvím, vzdálenost přesto nebránila lidem, aby následovali lákavé volání Dubrovníku. Dnes se do tohoto města dostanete lehce: letadlem, lodí, nebo automobilem.
Dubrovník, světoznámé historické město zařazené na seznamu kulturního dědictví UNESCO, se rozkládá na malém poloostrově v Dalmácii. Návštěvníky přitahuje nejen svojí středověkou architekturou, ale v poslední době stále více i jako místo přímořské rekreace. Nabízí romantické zálivy s čistou vodou, udržovanými plážemi a nenarušenou přírodu.

Staré město je proslavené dvojitými hradbami s 20 věžemi a bastiony, krásnými kláštery, kostely, fontánami a domy s červenými nebo žlutými střechami.

Hlavní ulice Stradun je tepnou starého města. Kláštery, 17 kostelů a jedna z nejstarších synagog v Evropě nabízejí návštěvníkům kromě církevních bohoslužeb i prohlídky bohatého kulturního dědictví. Většinu dubrovnických kostelů, muzeí a paláců navíc můžete obejít během krátké pěší procházky.

Nejvýznamnější památkou města je ucelený fortifikační systém, který se dodnes zachoval zcela neporušený. Tvoří jej 1940 metrů hradeb z 8. až 17. století, dále 15 obranných věží, z nichž nejmohutnější je válcová Minčeta. Součástí opevnění byla i pevnost sv. Jana u přístavu. Po opevnění celého města vede úzký chodník, který vyzývá turisty k nádherné procházce kolem starého Dubrovníku.

Při prohlídce města bychom neměli zapomenout na další památky: renesanční kostel sv. Spasitele (Sveti Spas) ze začátku 16. stol., románsko-gotický františkánský klášter ze začátku 14. stol., Onofriovu kašnu (Onofrijeva česma), která byla součástí dubrovnického vodovodního systému z poloviny 13. století, Rolandův sloup (Orlandov stup) z 15. stol., palác Sponza, barokní chrám sv. Blažeje (Sveti Vlaho), patrona města, divadlo Marina Držiæe z 19. stol., barokní dubrovnickou katedrálu P. Marie (Velika Gospa) ze 17. až 18. stol., barokní jezuitský kostel sv. Ignáce (Sveti Ignacij), Dubrovnické kolegium (Collegium Ragusinum), dominikánský klášter (samostan dominikanaca, též samostan Bijelih fratara), budovaný od 13. do 15. stol., aj.

Dubrovník – přístav s tisíciletou tradicí
Dubrovník je městem, které mělo po celých tisíc let obrovský význam v námořní přepravě zboží a cestujících. Tuto pozici si vydobylo zejména díky své vynikající poloze – je posledním, ostrovy chráněným jadranským přístavem námořních cest ze severozápadního Jadranu na jihovýchod. Za nepříznivého počasí se město stávalo útočištěm poutníků, kteří čekali, až se moře uklidní, nebo pokračovali dále po souši směrem k císařskému městu Konstantinopol, do bohatých měst na Východě a různých míst ve Svaté zemi. Dubrovník, jako pevná citadela, bezpečné útočiště, se stal jedním z nejdůležitějších bodů na křižovatce námořních cest. Malý Dubrovník se stal jadranskou protiváhou velikých Benátek.
 


Dubrovnická dlouhá venkovní schodiště, náměstíčka a ulice jsou povětšinou z kamene. Kámen je nejčastějším stavebním materiálem nejen zde, ale i v ostatních dalmatských městem. Vtiskl svou pečeť do zdejší starobylé architektury. Krása kamene a jeho soulad s okolím znovu a znovu vyvolávají obdiv tisíců turistů a díky své dokonalosti a stálosti jsou předmětem výzkumu mnoha odborníků.

V letním horku je příjemné procházet se v chládku městských paláců a klášterů uprostřed starého města, navečer můžete v některé z četných restaurací ochutnat rybí speciality a výborná zdejší vína. Tehdy pocítíte tentýž zápal, který naplňuje samotné Dubrovničany: touhu po zábavě a zpěvu.

Proslulý britský spisovatel G. B. Shaw v roce 1929 napsal: „Ti, kteří hledají ráj na zemi, musí přijet do Dubrovníku.“ Nebyla to jen pochvala samotného města, nýbrž přírodních krás celého kraje, který dnes známe pod jménem Dubrovnicko-neretavský županát.

Více informací najdete na www.cestovani.cz .

Autorka: Petra Líbalová
Zdroj: Cestovani.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů