Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo financí pomůže Libčevsi s odpadem

Ministerstvo financí pomůže Libčevsi s odpadem

Ministerstvo financí v úterý přislíbilo starostce obce Libčeves Vlastě Staňkové, kde hoří už od neděle nelegálně navezený komunální odpad z Německa, dvoumiliónovou dotaci, z níž může uhradit odvoz zbytku odpadu a toxického popela na zabezpečenou meziskládku.

LOUNY - "Pokud peníze dostanu, po uhašení odvoz odpadu zařídím. Jeho uskladnění pak stát bude asi účtovat německé straně, nebo si odpad Němci odvezou," řekla ve středu Staňková.

Ministerstvo financí odešle co nejdříve na adresu ministra životního prostředí Libora Ambrozka dopis, ve kterém navrhuje dotaci dva milióny korun na zajištění a ošetření skládky před odvozem.

Hasiči nechali odpad co nejvíce vyhořet, dým se tak rozptýlil mimo obec. V úterý ráno začali za pomoci vojáků z rakovnické posádky a jejich těžké techniky požár likvidovat. Buldozer hořící odpadky v silážní jámě bývalého kravína rozhrnuje, dva nakladače je odvážejí stranou, kde je hasiči prolévají vodou.

"Na místě je pět hasičských jednotek, práce budou pokračovat minimálně ještě ve čtvrtek," uvedl operační důstojník lounských hasičů.

Ministerstvo životního prostředí v úterý vyzvalo německé úřady, aby do 24 hodin sdělily, kdy odpad z Libčevsi odvezou. Praha žádá, aby německé úřady odpad odstranily do konce dubna. Sasko-Anhaltsko však soudí, že není jasné, odkud odpad pochází, případ proto předalo zvláštní spolkové agentuře ve Stuttgartu. [celá zpráva]

Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů