Pátek, 19. dubna 2024

Kontrola nefunguje

Kontrola nefunguje
Hořící skládky odpadu na českém území a zděšení a rozhořčení vládnoucí politici, kteří volají po zpřísnění legislativních předpisů. Jaká je tedy skutečnost? Česká republika má mezi státy Evropské unie jednu z nejpřísnějších právních norem v této oblasti. Zůstává proto otázkou, proč je tolik "nelegálních skládek" na území České republiky.

Pokud si otevřeme zákon o odpadech, zjistíme, že pravomoci kontrolních orgánů státní správy a zejména celních úřadů jsou více než dostatečné. Proč tedy pan ministr Bohuslav Sobotka a pan ministr Libor Ambrozek nenutí své kontrolní orgány k práci? Vždyť aféra kolem hořících odpadů je věcí, která vůbec nemusela vzniknout, a když, tak v mnohem menší míře. Proč celní úřady neprovádějí kontroly dokladů u firem dovážejících tento odpad? Celní orgány jsou totiž povinny kontrolovat přeshraniční přepravu odpadů a mají rovněž povinnost podávat podněty Ministerstvu životního prostředí. Kolik takových podnětů bylo?

Otazníky jsou i nad skutečností, zda kamiony vezoucí tyto odpady měly veškeré doklady, které jim ukládá zákon. Celní orgány mají také kontrolovat zboží, které není deklarováno jako odpad, zda odpadem ve skutečnosti je, či není, a pokud odpadem je, nemohou je vpustit do stanoveného režimu. Celníci mají právo si při kontrolách vyžádat i součinnost České inspekce životního prostředí. O tom, co odpadem je, nebo není ze zákona přitom rozhoduje příslušný krajský úřad. Celníci mají právo vozidla zastavovat, odebírat vzorky, prověřovat doklady a v neposlední řadě i fyzicky kontrolovat dovážený odpad.

Jsem přesvědčena, že zděšení vládních politiků není na místě. Avšak zděšení občanů ano. Protože se jen prokazuje, jak selhává systém kontroly. Jak akceneschopné máme ministry v čele jejich úřadů. Pokud by totiž jednotlivé kontrolní složky fungovaly, jak praví zákon, nemohl by současný stav nastat.

Doufejme, že se lidé nenechají zmást umělým zděšením a budou nutit své poslance, aby se ptali příslušných ministrů, proč kontrolní mechanismy tak fatálním způsobem selhaly.

Je totiž smutnou skutečností, že pokud je odpad již uložen, a to na pozemku obce nebo jiného vlastníka bez jeho vědomí, je odpovědnost za jeho odstranění na nevinném vlastníkovi pozemku a ti, kdo získali nemalé prostředky za tyto nepravosti, spravedlnosti uniknou.

JANA PŘÍHODOVÁ
zástupkyně starosty MČ Praha 1
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů