Čtvrtek, 28. března 2024

Šance v Turecku? Vodní elektrárny

Šance v Turecku? Vodní elektrárny
Turecký podnikatel Mürsel Meral, majitel pěti firem zaměřených na stavebnictví a a obchod, se chce vrhnout do nového oboru podnikání, v Turecku zatím netradičního. V zemi, jíž hrozí akutní nedostatek elektřiny, chce stavět malé vodní elektrárny. A pustit se do toho chce s českými společníky.
Turecká vláda budování nových energetických zdrojů podporuje, zvlášť vítá projekty založené na soukromých penězích a zelenou dává hlavně vodním elektrárnám, pro něž má země dobré přírodní podmínky. Jen na malé vodní elektrárny už vláda vydala na 600 licencí, stavby se ale teprve rozbíhají, protože Turci sami na ně nemají dost kapitálu ani zkušeností.
Sám Meral zatím získal oprávnění ke stavbě v jedné lokalitě, jednání o druhé se chýlí k závěru. Obě jeho elektrárny budou v severovýchodní části Turecka při hranicích s Gruzií. "Pět dalších projektů máme rozpracovaných," podotýká investor, který ale potřebuje pro realizaci těchto plánů partnera.
"Jednali jsme už s německými firmami, s Belgičany, nakonec jsme ale usoudili, že nejlepší bude spojit se s českou firmou Energo-Pro. Byli nejoperativnější, mají dobrou technologii a spoustu zkušeností," vysvětluje Mürsel Meral, který včera podepsal smlouvu o spolupráci s Energo-Pro během česko-tureckého podnikatelského fóra, konaného při příležitosti státní návštěvy prezidenta Václava Klause v Turecku.
Energo-Pro zakládá s Meralem společný podnik CansuElektrik Üretim, v němž mají oba rovný padesátiprocentní podíl. "Do společné firmy jsme vložili zhruba půl miliardy korun," říká Jiří Krušina z dozorčí rady české společnosti.
Stavba prvních dvou elektráren o výkonu devět a 7,5 megawattu přijde celkem za 22 miliónů dolarů (přes půl miliardy korun), Energo-Pro na ně dodá technologie představující zhruba třetinu této sumy. Krušina je přesvědčen, že tím aktivity jeho firmy v Turecku teprve začínají. "Jsou tu velké možnosti," říká.
Stejný názor má i náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa, který vede dvaatřicetičlennou delegaci českých podnikatelů, doprovázejících prezidenta Klause na jeho cestě po Turecku. "Turecko vytvořilo v posledních dvou letech příznivé právní podmínky pro zahraniční investice obecně a pro investice do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů zvlášť," říká.
Turecké distribuční společnosti jsou povinny vykupovat od výrobců "zelenou elektřinu" za cenu, jež pokryje náklady i přiměřený zisk, místní energetický regulační úřad navíc může investory motivovat nabídkou zvláštní výkupní ceny, zvýšené až o dvacet procent.
Energo-Pro má už s opravami a provozem malých vodních elektráren dvanáctileté zkušenosti. V Česku jich vlastní dvanáct, čtyři roky expanduje na Balkáně. "Privatizovali jsme osm malých vodních elektráren v Bulharsku, teď dokončujeme kompletní rekonstrukci kaskády Sandanská Bystrice v jižní části země celkem za 160 miliónů korun," řekl Krušina, který doufá, že v Turecku se jeho firmě podaří dělat ještě větší obchody než v Bulharsku.
Turecko má zájem o české investice i do dalších oborů. Kromě společníků firmy Cansu podepsali na včerejším česko-tureckém podnikatelském fóru v Ankaře dohodu o vzájemné spolupráci také představitelé českého Svazu průmyslu a dopravy a Svazu tureckých obchodních komor TOBB.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů