Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubice schválily vstup společnosti Veolia do vodáren

Pardubice schválily vstup společnosti Veolia do vodáren
Pardubičtí zastupitelé dnes schválili vstup společnosti Veolia do podniku Vodovody a kanalizace Pardubice (VAK). Veolia by podle nich měla získat provozní část firmy; vodovodní a kanalizační síť by zůstala ve firmě. VAK tak získáilustrační foto redakce peníze na nákup čistírny odpadních vod, kterou chce prodat společnost Aliachem, řekl náměstek primátora Michal Koláček.

    Zastupitelé tak změnili své dřívější rozhodnutí, aby čistírnu za 485 milionů korun koupil sám VAK. Někteří členové zastupitelstva však nynější postup kritizovali. "Cena za čistírnu je příliš vysoká, podle mých údajů se pohybuje kolem 190 milionů korun, uvedl Josef Bednář (KDU-ČSL). Proti byli též komunisté. Prodej ještě musí schválit další akcionáři VAK, mezi nimiž je zhruba 80 obcí, a valná hromada vodáren.

    Veolia, která již působí ve vodárnách v sousedním Hradci Králové, nabízí za majetek VAK asi 150 milionů korun a dalších 400 milionů korun za pronájem infrastruktury na šest let. Na poslední chvíli se ale objevila údajně výhodnější nabídka rakouské Energie AG. Tuto nabídku není možné přijmout jako variantní řešení, uvedl Koláček. Veolia byla již dříve vybrána v soutěži.

    VAK musí podle Koláčka investovat v následujících šesti letech asi 1,8 miliardy korun. Kromě nákupu čistírny a její nutné rekonstrukce jde o odkanalizování obcí na řekách Labi a Loučné a další investice do infrastruktury. Zhruba 150.000 lidí na Pardubicku letos platí 51,10 koruny za krychlový metr vody, což je asi o dvě koruny více než loni. Tato cena je již nyní jednou z nejvyšších v republice.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů