Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové obviňují EU z dvojího postoje k GMO

Ekologové obviňují EU z dvojího postoje k GMO
Krátce:
Přední světová ekologická hnutí Greenpeace a Přátelé Země obvinily včera Evropskou komisi z pokrytectví. Zatímco před evropskými spotřebiteli Komise říká, že geneticky modifikované potraviny jsou nezávadné, před WTO připouští jistá rizika, tvrdí ekologové.


Souvislosti:

Důvodem obvinění je zpráva, kterou Evropská komise zaslala Světové obchodní organizaci (WTO), jež Evropské unii vytýká, že uplatňuje omezení na dovoz geneticky modifikovaných potravin (zejména ze Spojených států), které je v rozporu s pravidly světového obchodu. Evropská unie uvalila na dovoz těchto potravin v roce 1998 moratorium. I když byl přechodný zákaz dovozu geneticky modifikovaných potravin v roce 2004 odstraněn, zemědělci ze zemí mimo EU si stěžují, že tempo otevírání trhu s těmito potravinami je prozatím příliš pomalé a žádají jeho urychlení.

Témata:

Zpráva Komise zaslaná WTO hovoří o “širokých oblastech nejistot,” které se týkají geneticky modifikovaných organizmů (GMO). Podle dostupných údajů není podle Komise možné v současné době vyloučit výskyt alergií nebo rakoviny jako důsledek konzumace potravin obsahujících GMO. Zpráva zmiňuje také rizika vyplývající z možnosti divokého křížení modifikovaných rostlin s normálními rostlinami nebo obavy z vyšší rezistence plevelných rostlin a hmyzu v důsledku existence modifikovaných rostlin.

Komise však podle ekologů na rozdíl od zprávy zaslané WTO zastává opačný postoj ve vztahu k evropským zemím. Evropská komise podnikla kupříkladu kroky proti Rakousku a Itálii, které navzdory odstranění moratoria bránily dovozu geneticky modifikovaných potravin. Podle EU byla opatření v těchto zemích nepřiměřená, neboť díky přísným evropským pravidlům o zveřejňování obsahu a složení potravin jsou spotřebitelé dostatečně informování o tom, jaký výrobek kupují.

Komisař pro zemědělství před dvěma týdny zopakoval, že žádný geneticky modifikovaný výrobek nebude na trh Unie vpuštěn, v případě, že nebude potvrzena jeho úplná nezávadnost.

Stanoviska:

Mluvčí Komise pro Financial Times odůvodňuje postoj Komise tím, že ekologické organizace “použily citace ze značně dlouhého a velmi komplexního textu.” Uvedl, že je přirozené, že se Komise snaží obhájit svůj postoj před Světovou obchodní organizací jak nejlépe může.

Ekologické organizace považují dvojí postoj Komise za politický skandál. Když Evropská komise zrušila moratorium a umožnila geneticky modifikovaným potravinám přístup na evropské trhy, argumentovala podle ekologů tím, že potraviny jsou zdravotně nezávadné. “Nyní se dozvídáme, že za zavřenými dveřmi Komise říká pravý opak,” řekl pro Financial Times Adrian Bebb, ekologický aktivista.

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů