Sobota, 20. dubna 2024

Rodinný dům s pasivními prvky

Budoucnost individuální stavební výroby u nás tvoří dva základní typy konstrukčních a obvodových zdicích systémů.
Rodinný dům s pasivními prvky
Prvním jsou lehké dřevostavby z dřevěných panelových dílců s vysokou tloušťkou tepelné izolace a druhým sendviče se zděným jádrem a vnějším zateplením.

Oba systémy dokáží v principu zajistit velmi dobré mikroklimatické a stavebně fyzikální parametry, zásadně se liší především schopností tepelné akumulace. Její dopady na celkovou energetickou bilanci objektu se ale velmi obtížně kvantifikují.

MASIVNÍ SENDVIČ S AKUMULACÍ TEPLA

Představitelem typického masivního sendviče je zdicí systém KMB SENDWIX od tradičního hodonínského výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel, společnosti KM Beta. Systém těží z vlastností vápenopískových bloků, které mají velmi vysoké měrné teplo a objemovou hmotnost. Díky tomu má zdivo až pětkrát vyšší schopnost tepelné akumulace než stejně široké zdivo z pálených dutinových bloků nebo šestnáctkrát vyšší akumulaci než zdivo z používaných pórobetonů.

"S tepelnou akumulací lze úspěšně počítat zejména v takzvaných přechodných obdobích na jaře a na podzim. Stavba s vysokou setrvačností může mít i o několik týdnů kratší otopnou sezónu než podobná se stejnými tepelně izolačními schopnostmi obvodových konstrukcí s nízkou akumulací," uvádí Marek Dudák, autor a investor ekologického rodinného domu RD SENDWIX 1, umístěného v lokalitě mezi Prahou a Berounem.

Podle něj inteligentní obytný dům je taková stavba, která si pokud možno po větší část roku vystačí sama, bez nutnosti spouštět sofistikovaná technologická zařízení. Moderní dům v našem klimatu by měl využívat otopný systém po dobu přibližně 120 dní v roce - maximálně 30 dní by měla technologie objekt chladit a po zbytek roku by si měla stavba pokud možno poradit sama. Pokud dojde k poruše technologií nebo výpadku zdroje, měl by dům i v největších mrazech a vedrech dále fungovat alespoň po dobu několika dní. Nejlepším technickým opatřením jsou tedy takzvaně pasivní technologie, kterých využívá pasivně solární architektura a které ve valné většině již dávno vysledovali naši předkové.

DOBRÁ ENERGETICKÁ BILANCE

Rodinný dům RD SENDWIX1 o 160 m2 užitné plochy pro čtyřčlennou rodinu je příkladem toho, jak lze při využití uvedených principů i s běžným rozpočtem zrealizovat dům s nadstandardním mikroklimatem, s minimálním ekologickým zatížením a skvělou energetickou bilancí. Pouze díky striktnímu zateplení a řešení tepelných mostů dosáhne stavba měrné spotřeby energie kolem 40 kWh/m2 za rok (konvenční zástavba asi 120 kWh/m2). Použitím vápenopískového zdicího systému SENDWIX s nadstandardní tepelnou akumulací a promyšlenou dispozicí i expozicí stavby vůči světovým stranám lze dosáhnout snížení spotřeby o dalších přibližně 15 kWh/m2. Těchto 15 kWh je přitom pouze zásluhou promyšleného projektu a vysoké akumulace. Rozpočet stavby nezatěžuje o žádné přidané náklady.

Běžný normový výpočet zajímají pouze parametry obvodových konstrukcí a bližší vazby a vztahy domu nedokáže zohlednit. Zdaleka nejde pouze o tepelné zisky v interiéru i exteriéru, které lze ještě v podrobném výpočtu uplatnit. Typickým příkladem je právě tepelná akumulace, která dokáže v případě tohoto domu zkrátit otopnou sezónu o 15 až 30 dní ročně. Podle normového výpočtu přitom tato stavba vyjde stejně, jako kdyby byla postavena s lehkých plynosilikátů se stejným tepelným odporem jako použité stěny ze systému KMB SENWIX.

KRATŠÍ OTOPNÁ SEZÓNA

Na jaře a na podzim je běžné, že přes den teploty vystupují nad 20 oC, zatímco večer, v noci a ráno klesají blízko k nule. Pokud je stavba dobře izolovaná a dostatečně masivní, stačí vnitřní tepelné zisky a naakumulované teplo k tomu, aby zajistily požadovanou vnitřní teplotu kolem 21 oC po celý den, i když teplota v exteriéru na delší dobu výrazně poklesne. Jestliže vnitřní části obvodových stěn, vnitřní stěny, stropy a podlahy dokáží akumulovat dostatek tepla, působí v interiéru jako stabilizátor teploty v zimním i letním období. Pokud např. na jaře poklesne v noci výrazně na 12 hodin venkovní teplota, dokáží masivní konstrukce vydávat akumulované teplo zpět do interiéru, ze kterého postupně uniká obvodovými konstrukcemi a větráním díky nižším vnějším teplotám.

U masivního rodinného domu ze systému KMB SENDWIX s nepřekonatelnou akumulací tepla tak např. při noční vnější teplotě 7 oC za 12 hodin poklesne vnitřní teplota vzduchu z 21 oC na 20,4 oC. Takový dům bez problému přenese i několikadenní opakované noční poklesy teplot nebo ranní přízemní mrazíky, aniž by se musel spouštět otopný systém. To znamená velkou úsporu energií a peněz. U stejného domu postaveného z lehkých konstrukcí (pórobetony, dřevostavby, dutinové pálené bloky atd.) přitom teplota v interiéru již za 3 až 5 hodin klesne na neúnosnou mez, kdy je nutné zapnout vytápění.


RD SENDWIX 1

Konstrukční systém:

- KMB SENDWIX 2420 (přízemí SENDWIX M2420, patro SENDWIX A2420)

- montované betonové stropy BSK Klatovy, krov z nosníků I-Stabil

Tepelně izolační standard:

- spodní stavba (-1m) - perimetrické desky RIGIPS 100 mm

- obvodové stěny přízemí - 200 mm Rockwool Fasrock L

- obvodové stěny patro - 200 mm Rockwool Airrock

- podlaha na terénu - perimetrické desky RIGIPS 90 mm

- střecha - 400 mm Rockwool Rocknroll Rockmin

Okna:

Dřevěná eurookna s rozšířeným rámem, kotvená vně nosné stěny ve vrstvě tepelné izolace, dvojskla k = 1,1 s plastovým distančním rámečkem, 50 % oken fixních

Vytápění, chlazení, větrání:

Rekuperační jednotka Atrea, akumulační ohřev TUV, rozvody v podhledu 1. NP, zemní kolektor

Rozpočet: 3,1 mil. Kč
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů