Čtvrtek, 25. dubna 2024

Naftař, který myslí zeleně

Naftař, který myslí zeleně
Je to buď blázen, nebo aspoň obratný lhář a hochštapler, tvrdili před několika lety o šéfu naftařské společnosti BP Johnu Browneovi ochránci životního prostředí. Po nich to opakovali i novináři a v kuloárech i lidé z byznysu. Browne evidentně sliboval nemožné - akcionářům, že bude těžit více ropy a ze skomírající firmy udělá světovou hvězdu; ekologům, že bude bojovat proti globálnímu oteplování a soustředí se na solární energii.
Všechno nakonec splnil. Jím vedená firma BP (dříve British Petroleum) je druhou největší ropnou společností na světě za Exxon Mobil. Členové Greenpeace, kteří ho nedávno označovali za lháře, mu udělili cenu za "nejlepší dojem v ochraně životního prostředí".
A v článku v prestižním časopise Foreign Affairs Browne slibuje, že jeho firma může snížit emise oxidu uhličitého o deset procent.

Britský gentleman
Sir John Browne (titul má od roku 1998) vypadá jako klasický britský gentleman. Stále usměvavý a vždy vzorně oblečen. Nejraději si pochutná na steaku z lososa. Jeho známí ho označují za renesanční osobnost - hovoří o nových nalezištích ropy v Angole stejně zaníceně jako o moderním umění či své sbírce křišťálových pohárů.
Přes skvělou cambridžskou angličtinu je Angličanem jen po otci a značnou část života prožil mimo Británii. Jeho matka je rumunská židovka, která přežila Osvětim. Narodil se a dětství prožil v Hamburku, svoji kariéru začal v Americe a přátelil se s Francouzi.
K práci pro BP ho přivedl v roce 1966 jeho otec, sám zaměstnanec firmy. "Byl to obrovský šok," vzpomíná dnes na své začátky v aljašském Ancorage Browne. "Nedělal jsem nic jiného, než si stěžoval. Nakonec se ukázalo, že to bylo to správné místo.. Znamenalo pro mne velký růst", dodává.
Aljaška totiž byla tehdy hlavním "bitevním polem" ropných společností. Browne obratně využil chyby konkurentů při vyjednávání o poli Prudhoe Bay, BP získala výhodu a Browne přitáhl pozornost nadřízených.

Sekač nákladů
Další skvělou trefu udělal tehdy třicetiletý Browne v domovské Anglii. Našel díru v daňovém zákonu a rozprodal ropné pole nedaleko Aberdeenu menším společnostem. Zisk pro BP byl 200 miliónů liber (dnes asi 8 miliard korun).
O pět let později zabodoval na místě šéfa průzkumné divize BP. Snížil náklady a přitom našel víc ropy než jeho předchůdce. Zbavil se činností, které přímo nesouvisely s hledáním ropy a nechal propustit deset procent zaměstnanců.

Browne se hlavně vydal hledat ropu do "neprobádaných" oblastí mimo tehdy obvyklé Severní moře či Střední východ. V tom pokračoval i po roce 1991, když se stal nejmladším ředitelem v historii dnes už téměř stoleté firmy.
Díky tomu BP rostou na rozdíl od jejích konkurentů rychle ropné rezervy. Navíc BP hledá nové zásoby na celém světě, zatímco například její rival Exxon Mobil našel v posledních letech většinu nové ropy na jednom jediném poli v Kataru. BP navíc nezůstává jen u ropy. Do znaku firmy dal Browne zelenožlutou květinu a firemní slogan zní "Víc než ropa". Dceřiná firma BP Solar je světovou jedničkou na trhu solárních článků.

Vizionář bez rodiny
Ačkoliv je Browne jedním z mála šéfů BP, kterým jeho podřízení tykají a oceňují jeho styl vedení, vůči konkurentům je agresívní. Jeho apetit, s nímž pohlcoval další společnosti, se stal pověstným. Z BP se díky tomu za jeho šéfování stala druhá největší ropná firma. Jeho konkurenti i část analytiků očekávali, že se mu "vzpříčí nějaké sousto v krku". BP ale vše zvládla dobře. Browne je prostě vizionář, tvrdí jeho spolupracovníci. Za to ovšem platí tím, že jak tvrdí "kvůli práci" nemá čas založit rodinu. Až do smrti své matky s ní žil sám na okraji Londýna. Nyní se vyžívá v návštěvách rodin svých přátel či v návštěvách výstav - například moderní německé fotografie.
Browne tvrdí, že ho práce zatím baví a daří se mu. Otázkou je, zda jeho úspěšná kariéra bude pokračovat dál. Poslední měsíc ho totiž stíhá jeden neúspěch za druhým a jeho sázka na naleziště v neobvyklých zemích dostává trhliny. Jeden z jeho z nejambicióznějších projektů je ropovod Baku - Ceyhan, který má v roce 2008 dodávat do Turecka z Kaspiku jeden milión barelů kaspické ropy denně, se podražil o téměř třetinu oproti původním odhadům. Firma má potíže i ve Venezuele, kde na ní tamní populistický prezident Hugo Chávez vymáhá daňové nedoplatky ve výši 61,4 miliónu dolarů. BP chce navíc prodat těžební firmu Udmurtněfť, kterou vlastní v Rusku společně s Gazpromem.

Obscénní zisk
BP měl loni zisk 22 miliard dolarů, tedy o 31 více než předloni. Není divu, že to někteří politici a novináři označují za "obscénní". To ale Browne popírá. "Je to výsledkem rizika, které jsme podstoupili, když ceny ropy byly nízké. Za to je odměna, to je normální kapitalismus. Navíc tyhle peníze investujeme do budoucna. Dáváváme je do penzijních fondů," tvrdí. Navíc akcionářům, kteří rozhodují o budoucnosti šéfa firmy, rozhodně takový zisk nevadí. Právě naopak.
Browne totiž dává mnohem více než na penze na dividendy a zpětný odkup akcií. Za poslední tři roky si tak akcionáři přišli na 40 miliard dolarů, v následujících třech letech Browne slibuje dalších 65 miliard. To je dohromady více než polovina současné hodnoty firmy na burze. Browne tedy asi zůstane v čele BP až do svých šedesátých narozenin v roce 2008. Šedesát let je totiž u firmy povinný věk odchodu do důchodu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů