Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krásu a kouzlo najdete v našem Slavkovském lese

Krásu a kouzlo najdete v našem Slavkovském lese

Slavkovský les - Už v roce 1945 napsal známý přírodovědec G. Bruschius ve svém díle "Popis smrčin" toto: A tato země od Chebu po Karlovy Vary je kraj velmi líbezný a krásný, s vysokými horami, půbavnými a krásnými dolinami a lesy, nesčetnými bystřinami, kyselkami a potůčky, sotva je mohu sdostatek vynachválit a naobdivovat.

A i po tolika letech dává skutečnost tomuto přírodovědci za pravdu. Je málo tak svébytných koutů, jež by v sobě slučovaly tolik přírodních krás a historických zajímavostí jako velký krajinný úsek kolem Ohře mezi starobylým Loktem a vřídelním městem Karlovy Vary. Příroda byla k tomu koutu přírody nadmíru štědrá. Během věků zde vytvořila širokou škálu poutavých scenérií, které mezi sebou dokonale harmonují a dodávají tomuto regionu vlastní, neopakovatelné kouzlo.

Lze tu najít hluboké lesy, rozeklaná skaliska, divoké rokliny, srázné horské stěny, čiré studánky napájející ledové bystřiny, říční ostrůvky, zádumčivé samoty, daleké výhledy a pestrobarevné louky se vzácnou květnou.

Celé oblasti vévodí hora Suk, jejíž vrchol nabízí velkolepý pohled na modravý val Krušnohoří korunovaný Klínovcem.

Území kolem Svatošských skal přitahovalo zájem člověka odedávna nejen svou vnější tvárností, ale také výjimečnou nerostnou rozmanitostí. Bylo také po staletí vyhledáváno evropskými mineralogy zvučných jmen.

Samotné Svatošské skály představují geologicky velmi zajímavý a poučný fenomén. Totéž platí i o zdejším výskytu tak zvaných Karlovarských dvojčat, mnohdy unikátních srůstů krystalů živce.

Lidová slovesnost a tradice oživila romanticky bizarní Svatošské skály a celou řadu dalších míst podivuhodných nadpřirozenými bytostmi. Moc nad horami a skalami přisoudila trpaslíkům, kteří mýticky ztělesňují vzdálené reminiscence zašlých hornických časů.

Ohři zabydlila doubským vodníkem a krásnými vílami, jež svými půvaby očarovávaly pozemské mládence. O všech těchto bájných stvořeních se vyprávěly nesčetné pověsti. Z velké části se dochovaly do současnosti a získávají i v dnešní době stále nové a vděčné posluchače a čtenáře.

Vnímavý pozorovatel a znalec tohoto kraje na sebe nechává působit slovy stěží postižitelné fluidum, není těžké je i smyslově vstřebat, vždyť vyzařuje z každého kamene! Je zapotřebí se jen vcítit do věčného pulsu krajiny, jejíž pamět sahá daleko zpátky, a která toho již tolik prožila. Teprve pak můžeme beze zbytku pochopit a vychutnat onen nevšední nádech klidu, míru a nostalgie, který obestírá zasněné vrchy a napovídá leccos a nejhlubších tajemstvích života.

MARIAN SLEZÁRIK
Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů