Čtvrtek, 25. dubna 2024

Provoz větrníků je prý srovnatelný s hlukem obýváku

Provoz větrníků je prý srovnatelný s hlukem obýváku

Petrovice - Na Petrovicku vyvolala příprava výstavby větrných elektráren živé debaty. Přitom postoje místních mají důležitou roli v rozhodování o realizaci projektu.

Obyvatelé a chataři Petrovicka se obávají, že větrné elektrárny budou hlučné. "Každé dvě vteřiny je slyšet, jak tluče," stěžoval si před časem jeden z místních obyvatel Jaroslav Kopecký.

"Chyba byla na straně stavebníků, v současnosti je již vše v pořádku," řekl architekt Jaromír Sigmond. Podle odborných publikací navíc nelze hovořit o hluku. Provoz větrných elektráren je srovnatelný s hlukem obývacího pokoje.

Odpůrci elektráren se navíc obávají poškození vzhledu krajiny. "Jak se dá srovnávat stožár s těžební jámou," ptal se architekt Sigmond.

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina není přesvědčen o tom, že petrovická lokalita je turisticky zajímavá. "Za kterou památkou, přírodním úkazem nebo podobnou atrakcí bychom sem turisty přilákali," zajímal se starosta. Větrná elektrárna je posuzována jako stavba dočasná. Pokud dojde ke změně pohledu na větrnou energetiku, větrník se demontuje. "Už při stavbě se ukládají do rezervy peníze," vysvětlil Sigmond. Ty se použijí pro krytí demontáže v případě, že firma už nebude existovat.

Rostislav Beneš, jednatel společnosti Windtechnology, která se bude o stavbu elektráren starat, potvrdil, že rušení příjmu televize a rádia je nesmysl. "Rušení signálu by hrozilo pouze v případě, že by sloup turbíny stál přímo mezi nedalekou anténou a vysílačem," dodal.

Rostislav Beneš diskuze o šedesátce větrníků odmítl. V současnosti se hovoří o patnácti elektrárnách, Sigmond ale řekl, že čtyři z nich už nebudou.

Starosta Kutina se odvolal na stanovená pravidla. "Patnáct elektráren a několik dalších v majetku nebo se spoluúčastí obce," vysvětlil. Celkový počet podle něj vychází na 25 kusů na celé území. "Dle mého názoru jde o maximálně únosný počet," dodal starosta.

Za odporem jsou mýty?

* Větrné elektrárny nejsou hlučné ani neruší signál televize a telefonu, tvrdí odborníci.

* Starosta Petrovic Zdeněk Kutina vyloučil debaty o šedesátce elektráren, podle něj půjde maximálně o pětadvacet elektráren, deset v majetku obce.

FILIP VLČEK

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů