Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ a volby napovědí, jak dál s jádrem

ČEZ a volby napovědí, jak dál s jádrem
Spekulace, kde a kdy postaví v Česku energetická společnost ČEZ nové jaderné zdroje, by měly padnout již letos.
Experti předpokládají, že to firma oznámí po parlamentních volbách a po dokončení svých analýz. Ty se týkají uhlí, plynu, obnovitelných a jaderných zdrojů.
"O jádru se uvažuje, ale nic není rozhodnuto. Těch neznámých je řada," říká mluvčí firmy Ladislav Kříž. Má na mysli například ekologické daně či budoucnost emisních povolenek.
Podle prezidenta České nukleární společnosti Václava Hanuse ale nelze o rozvoji jaderné energetiky v zemi pochybovat, protože tento zdroj by měl omezit její závislost na dodávkách ropy a plynu.
Také ministr průmyslu Milan Urban uvedl, že jádro a hnědé uhlí zůstanou v příštích desetiletích hlavním zdrojem domácí energie, i když se podíl obnovitelných zdrojů do roku 2030 zvýší ze současných tří na patnáct procent.
"Máme své přirozené limity," upozorňuje Urban na nedostatek vodních, větrných a slunečních zdrojů energie. Větší prostor tak zbývá pouze ve využití biomasy.
Státní energetická koncepce z roku 2004 počítá v Temelíně se dvěma novými 600megawattovými bloky. Ministerstvo průmyslu ale už uvedlo, že pracuje i s "aktualizační" variantou jednoho až dvou reaktorů, každého o výkonu 1500 megawattů.
Klíčovou roli může po volbách sehrát Strana zelených, která prosazuje, podobně jako v Německu, postupný odklon od jaderné energie.
"V případě koaličních jednání budeme požadovat, aby bylo odmítnuto rozšíření Temelína o dva bloky," uvedla včera místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.
Vedle Temelína má ČEZ jadernou elektrárnu ještě v Dukovanech. Šest bloků s celkovým instalovaným výkonem 3760 megawattů vyrobí třetinu české elektřiny. Finanční šéf ČEZ Petr Vobořil před časem Hospodářským novinám řekl, že otevření zcela nové, třetí jaderné lokality, by bylo problematické, a to i z časových důvodů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů