Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli hluku ze stavby se lidé na sídlišti nemohou vyspat

Kvůli hluku ze stavby se lidé na sídlišti nemohou vyspat

Silný hluk projíždějících nákladních vozů třeba o půlnoci nedá v posledních dnech spát lidem ze sídliště Jižní Svahy, Hony I. ve Zlíně. Ti už dokonce několikrát na dělníky přivolali zlínskou městskou policii. Podle její mluvčí Šárky Škubalové strážníci nemohou v tomto případě zasahovat. Celou věcí se tak začalo zabývat přestupkové oddělení zlínského magistrátu. Stížnost řeší i Krajská hygienická stanice Zlínského kraje.

ZLÍN - Obyvatelé panelového domu jsou rozhořčeni. Není totiž výjimkou, že stavební práce a s nimi související hluk jim často nedají spát ani po půlnoci. Stavbyvedoucí firmy CA Stav, jež výstavbu nových bytových jednotek zajišťuje, Jaroslav Mikl se ovšem brání tím, že k překročení povolené doby pro práci došlo pouze v jednom dni. "Minulý týden jsme betonovali, a to je třeba udělat naráz celou plochu," hájil se Mikl. To, že by dělníci pracovali v noci i v jiných dnech, ovšem nepřipouští. "Pracovní dobu dodržujeme podle vyhlášky," tvrdil.

Obyvatelé protějšího domu jsou ovšem zcela jiného názoru a kvůli nočním pracím dokonce již několikrát volali i městskou policii. "Nechápu, proč nepracují přes den. Je to hrůza. Často se stává, že se pak sejdeme na balkonech a jeden přes druhého křičíme, třeba i v jedenáct večer, ať toho okamžitě nechají, že se potřebujeme vyspat. Navíc mi připadá, že přes den jen tak něco podělají a ožívají až k večeru," rozhořčila se Adéla Běťáková.

Její slova podpořila i další z obyvatelek domu Irena Rumanová. "Bydlím u dcery, která má dvě malé děti. Okna jejich ložnice jsou otočená směrem ke stavbě. Nemohou v noci spát, mají úplně převrácený denní režim. Už jsme ze všeho opravdu unavení. Navíc tam jsou i o víkendu zhruba od sedmi ráno, což jej strašné, protože si klidu neužijeme ani v sobotu a v neděli," potvrdila.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Olgy Gröschlové zákon zvýšenou hladinu hluku při stavebních pracích povoluje o deset decibelů oproti jiným akcím. "Na druhou stranu pro ni určuje noční klid od jednadvacáté do sedmé hodiny ranní. Minulý týden jsem na stůl dostala stížnost, která se týká právě této stavby na Honech. Případem se již zabýváme," reagovala Gröschlová.

Míru porušení vyhlášky o rušení nočního klidu řeší už i oddělení přestupků Magistrátu města Zlína. Celkem čtyři podněty zaslala jeho pracovníkům městská policie. "Za poslední dobu museli na Hony naši strážníci vyjet několikrát. Jenže nejde o klasické rušení nočního klidu, takže nebylo a ani není v jejich pravomocích na místě okamžitě zasáhnout," vysvětlila mluvčí zlínské městské policie Šárka Škubalová.

Celou věc tak postoupili magistrátu. Podle zákona hrozí firmě, která stavbu provádí, až dvoumilionová pokuta.

www.zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů