Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mšeno - Čtrnáct pytlů naplnili plastovými odpadky dobrovolníci, kteří se na Mělnicku zapojili do akce Ukliďme si Kokořínsko. V cíli tří turistických tras se shromáždilo ještě deset pytlů směsného odpadu, čtyři pytle skla a asi osmdesát kilogramů železa. "Naš- li jsme v lese i starou televizi a přední kapotu od trabanta. Ta byla na nejhezčím místě chráněné krajinné oblasti, ve skalním městečku na Cinibul- kově stezce," uvedl Martin Mach, hospodář mšenských sokolů, kteří uklízeli trasu vedoucí z lesoparku Debř přes Pokličky zpátky do města. Podobné akce se v rámci v sobotního Dne Země konaly v řadě dalších míst. Vedle úklidu se dobrovolníci nejčastěji věnovali vysazování stromků. Například při vodáckém úklidu Berounky mezi Zdíkovcem a Roztoky u Křivoklátu se třem desítkám dobrovolníků podařilo zaplnit odpadky korbu nákladního auta. Mezi igelity, plastovými lahvemi či plechy nechyběla ani stará kadibudka.

Až o 40 procent poklesl ve Velké Británii prodej hotových jídel v případě, že obsahovaly příliš mnoho nezdravých složek. Stalo se tomu poté, co britské supermarkety začaly zveřejňovat složení této stravy, jak je tomu běžné u potravin.
Konzumenti se řídí zejména obsahem tuků, soli a cukru. Tyto z hlediska moderního pojetí životního stylu klíčové přísady by podle vládního názoru měly tvořit i základ pro nový systém značení potravin ve stylu dopravních semaforů, které prosazuje britská agentura pro standardy v potravinářství (FSA). Tři barvy mají spotřebitelům srozumitelně signalizovat, co si kupují.

Akciová společnost Vodní zdroje Bylany hospodařila loni se ztrátou necelé 3 milióny korun při tržbách 69,1 miliónů.
Firma se v současné době specializuje především na zakázkovou strojírenskou výrobu a rekonstrukce zařízení pro povrchovou těžbu a úpravu kameniva. Značně tak rozšířila své původní specifické zaměření na oblast hydrogeologie, neboť společnost vznikla v roce 1992, kdy došlo k privatizaci závodu 02 Bylany, který byl součástí bývalého n.p. Vodní zdroje. Společnost má mnohaleté zkušenosti v oboru výstavby a rekonstrukce zdrojů podzemní vody. V oblasti strojírenské společnost dodává své produkty nejenom na tuzemský trh, ale strojírenské díly také vyváží do zemí Evropské unie i mimo ní.

Liberecko - Společnost Severočeské vodovody a kanalizace dodává do domácností na Liberecku pitnou vodu, která v parametru dusičnanů předčí i některé balené vody. Pití pitné vody přímo z kohoutků je tak pohodlnější, nezpůsobuje ekologickou zátěž v podobě petlahví a je levnější. Litr a půl vody stojí 0,041 Kč! Pro dosažení ještě lepší chuti vody tekoucí z kohoutku a odstranění zápachu chlóru budou v roce 2006 po úpravně na Souši na Jablonecku také na úpravně Bedřichov instalována zařízení pro dezinfekci vody světlem v ultrafialové oblasti spektra. Světelné paprsky deaktivují buňky mikroorganismů, vyskytující se zejména v povrchových vodách. Severočeské vodovody a kanalizace, a. s., jsou druhou největší vodohospodářskou společností. Zásobují 1,1 mil. obyvatel na území Libereckého a Ústeckého kraje a několika obcí z východních Čech.

Východní Čechy - Bor u Skutče a Lukavice na Chrudimsku, bývalý strojírenský kolos Transporta v Chrudimi nebo pardubická Synthesia. Tato místa spojuje boj se stále nevyřešenými ekologickými zátěžemi, které budou stát miliardy korun.
Skládka v Lukavici je znečištěna tisíci tun ropných látek. Nedaleký Bor u Skutče, ležící uprostřed chráněné oblasti, zase bojuje s kontaminací půdy jedovatým perchlorem. Shodou okolností chce zdejší skládku provozovat sesterská společnost firmy Snog HK. "Mám ale pocit, že se tam už nyní podniká bez řádného povolení," řekl starosta Boru Jiří Kovář.
Pardubické Synthesii pomáhá s likvidací zátěží stát. Vloni začaly práce na odstraňování skládky železitých kalů, letos se plánuje sanace laguny betasmoly a destilačních zbytků.

Polička - Město po letošních záplavách investuje do protipovodňových opatření. Zábrany plánují vybudovat hlavně v lokalitách, kde se staví rodinné domy a u vlakového nádraží. Obě oblasti letos zalila voda z Bílého potoka. Dostala se až k rozestavěným domům. O dotace na výstavbu opatření proti velké vodě požádají radní Pardubický kraj.

Hradec Králové - Chystaná spalovna odpadu v Opatovicích nad Labem je v tuto chvíli zbytečná. Nepřímo to při včerejší návštěvě Hradce Králové uvedl ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
"U nás jsou tři velké spalovny komunálního odpadu, Praha, Brno a Liberec. Nevím jak je na tom přesně Praha, ale Brno ani Liberec nepracují na sto procent," prohlásil ministr Ambrozek, podle něhož jsou nyní jednoznačnou prioritou třídění a recyklace odpadů. "Preferujeme, a šly do toho velké peníze z evropských fondů, projekty odpadového hospodářství jako jsou sběrné dvory, recyklační linky nebo odpadové projekty mikroregionů," řekl Ambrozek. Potřeba další spalovny teď v České republice není aktuální," dodal.
Připustil, že pokud by Hradec opatovickou spalovnu odmítal, musel by pravděpodobně být vypracován nový posudek o vlivu stavby na životní prostředí. Původní totiž počítal se spalovnou pro oba východočeské kraje...

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů