Úterý, 23. dubna 2024

Jaro přichází, počítače se zelenají

Jaro přichází, počítače se zelenají
Výrobci začínají s ohledem na nadcházející platnost (od června) směrnice ROHS přecházet na produkty, které mají oproti jejich předchůdcům před několika lety výrazně snížen, až prakticky eliminován použití nebezpečných látek. Výkonné a zároveň ekologicky šetrné konstrukce se již nevyskytují pouze u automobilů, ale stále více nálepek s označením RoHS Compliant se objevuje i na výrobcích spotřební a průmyslové elektrroniky i na počítačích, jejichž výrobci začínají přecházet na tzv. zelené technologie.

Společnost ASUSTeK Computer dodavatel vysoce výkonných notebooků, představila "křížence" těchto vlastností - nový 12,1" ultrapřenosný notebook série U5A vyráběný s použitím ekologických materiálů. Notebook řady U5 je zcela ekologický "zelený" model, který splňuje direktivu 2002/95/EC, vyžadující náhradu různých těžkých kovů (olova, rtuti, kadmia a šestimocného chrómu) a bromových zpomalovačů hoření v elektrických a elektronických zařízeních. Všechny části notebooku, od vnitřních komponentů po vnější kryt, splňují požadavky RoHS direktivy omezující použití určitých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních.

Mezi prvními průkopníky nového trendu ekologizace počítačů byla společnost Fujitsu-Siemens Computers (FSC), která za své Green PC získala i ocenění na veletrhu Invex v roce 2004. Řada profesionálních počítačů ESPRIMO je vyráběna ze speciálně vybraného materiálu, aby se minimalizoval vliv na životní prostředí. Výrobní proces a výběr použitých materiálů je optimalizován s ohledem na ochranu životního prostředí.

Vývoj, výroba, přeprava i recyklace výrobku jsou v souladu s přísnými interními předpisy týkajícími se životního prostředí. Např. základní desky používané pro výrobu počítačů jsou od letošního roku zcela bezolovnaté, recykluje se nejen počítač (podle údajů výrobce je recyklováno 98% použité elektroniky), ale i obaly, voda používaná při výrobě apod. Výrobek získal prestižní ocenění Industrial Excellent Award 2003, a nese osvědčení Blue Angel, udělované stejnojmennou organizací recyklovatelným produktům s nízkou spotřebou energie.

Také tchajwanská firma Gigabyte loni představila v rámci projektu Green Computing jako první na světě základní desku pro PC s chipsetem Intel 945P splňující požadavky RoHS PC - novinka s označením GA-8I945P-G-RH je díky výběru používaných materiálů včetně komponent, obalových materiálů apod. plně kompatibilní s nově nastupující direktivou EU.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů