Pátek, 29. března 2024

Voda v okolí skladiště chemikálií v Libčanech není kontaminovaná

Voda v okolí skladiště chemikálií v Libčanech není kontaminovaná
Hradec Králové - Podzemní voda v okolí skladiště chemikálií v Libčanech na Hradecku pravděpodobně není kontaminovaná. Potvrdily to výsledky rozborů vzorků vody, které experti odebrali v areálu v sobotu, sdělil dnes ČTK mluvčí kraje Imrich Dioszegi. V Libčanech je od pondělí vyhlášen stav nebezpečí. V pátek zde policie nalezla více než 1000 druhů nebezpečných chemikálií, jejichž množství se podle některých odhadů pohybuje v řádu desítek tun.

"Podle dosavadních zjištění nelegálně uložené odpady a chemikálie nezasáhly horninové prostředí či vodu mimo areál," informoval Dioszegi. V areálu bývalé továrny pracuje přibližně deset pracovníků společnosti Dekonta, kteří přemisťují chemikálie do odpovídajících obalů.

Dnes by měli provést další průzkum půdy. "Separujeme a zabezpečujeme ty nejnebezpečnější chemikálie tak, aby nemohlo dojít k jejich vzájemné reakci, úniku nebo ohrožení zdraví obyvatelstva. Současně se průzkumem snažíme potvrdit, nebo vyvrátit podezření, že došlo k úniku chemikálií do podzemí nebo jejich úmyslnému zakopání v areálu," uvedl ředitel firmy Dekonta Karel Petrželka. Podle něj je možné výsledky průzkumů očekávat během týdne až deseti dnů, kdy firma předloží také návrh dalších opatření.

Náklady na zabezpečení, inventarizaci a likvidaci skladiště by se mohly pohybovat v řádech milionů korun. Kraj prostředky uvolní z havarijního fondu, který slouží na řešení krizových situací.

Na likvidaci skladiště se bude finančně podílet i město Hradec Králové, pro které tato povinnost vyplývá z postavení obce s rozšířenou působností. "Zastupitelstvo města v úterý na zabezpečení životního prostředí v továrně schválilo částku pět milionů korun. Vynaložené peníze pak budeme po příslušné fyzické či právnické osobě vymáhat," řekl dnes ČTK hradecký primátor Otakar Divíšek.

Policie během akce s krycím názvem Kyfo zatím obvinila čtyři muže z firmy SNOG HK, hradecký okresní soud všechny poslal do vazby. Třem obviněným hrozí za přechovávání nebezpečných látek až 15 let vězení, čtvrtému až osm let vězení. Policisté v pondělí večer zasahovali také v areálu společnosti PASP CZ v Boru u Skutče na Chrudimsku, která je společně s firmou SNOG HK z Libčan a firmou EKUS CZ dceřinou společností akciové společnosti KILTE. V Boru však policisté žádné nebezpečné odpady neodhalili.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů