Pátek, 19. dubna 2024

Sasko-Anhaltsko odveze odpad z Libčevsi

Sasko-Anhaltsko odveze odpad z Libčevsi

Sasko-Anhaltsko odveze z Libčevsi do Německa tu část odpadů, která pochází z této spolkové země. Odvoz zahájí nejpozději 8. května a náklady ponese německá strana. Dohodly se na tom dnes v Magdeburku ministryně životního prostředí Saska – Anhaltska Petra Wernicke a  náměstkyně ministra životního prostředí ČR Ivana Jirásková.

 

„Ultimátum zabralo a odpad z Libčevsi konečně zmizí. Je dobře, že bude zlikvidován v Německu a nebezpečné látky tak nezůstanou v České republice,“ komentuje výsledky jednání ministr životního prostředí Libor Ambrozek. 

 

Odpad, u něhož není ještě doloženo, ze které spolkové země pochází, je převážen  na mezideponii [1] a bude pokračovat prokazování jeho původu. Tímto odpadem se bude zabývat zvláštní spolková agentura pro odpady (SAA), která sídlí ve Stuttgartu. Po prokázaní původu bude buď odvezen do SRN, nebo zlikvidován v ČR s tím, že náklady uhradí německá strana.

 

 

Poznámky:

[1] Převoz je hrazen z účelové  dotace Ministerstva financí obci Libčeves, tyto náklady budou pro prokázání původu odpadů účtovány SRN.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů