Sobota, 27. dubna 2024

Akcie firmy ČEZ zažily černý týden

Akcie firmy ČEZ zažily černý týden
Akcie ČEZ na pražské burze mají za sebou špatný týden. Až do pátku pokračovaly v poklesu, jaký makléři nepamatují. Kdy se cenné papíry největší české energetické firmy a jejích evropských kolegyň vzpamatují, závisí na tom, kdy se uklidní trhy s povolenkami na emise skleníkových plynů. A to se zatím nikdo neodvažuje předvídat.
"Trhy teď budou velmi citlivé na jakékoliv prohlášení o povolenkách," říká makléř pražské společnosti Pravda Capital Tomáš Dzurilla.
Emisní povolenky - poukázky, jež potřebuje od loňského roku každý znečišťovatel ovzduší v evropské patnáctce a jež mohou firmy mezi sebou vzájemně prodávat a nakupovat - prudce zlevnily v polovině minulého týdne poté, co z několika zemí přišly zprávy o tom, že jich bylo mezi místní podniky rozděleno nadbytečné množství. Protože cena povolenek ovlivňuje cenu elektřiny, na evropských komoditních burzách od čtvrtka začal zlevňovat proud a vzápětí nato prudce oslabily akcie energetických firem.
Domácí ČEZ ztratil už ve čtvrtek přes čtyři procenta a v pátek pád jeho akcií pokračoval - oslabily o další víc než dvě procenta a jejich cena spadla na 772,6 koruny.
Samy povolenky, které už od úterka nebývale rozpohybovaly energetické trhy, i v pátek dál zlevňovaly.
Povolenka na emisi tuny oxidu uhličitého, jejíž cena se ještě počátkem minulého týdne blížila třiceti eurům, se v pátek prodávala již jen za něco málo přes třináct eur.
Otřesy na trhu s povolenkami mohou pokračovat až do 15. května, kdy má Brusel oznámit, kolik emisí evropské firmy v loňském roce skutečně vyprodukovaly a jak velký byl přebytek povolenek, vydaných celkem na dvě miliardy tun emisí.
Průmyslové firmy teď s napětím čekají hlavně na to, jaký závěr z prvního období obchodování s emisními povolenkami Evropská komise udělá.
"Pokud emise za rok 2005 budou menší, než se očekávalo, samozřejmě se to odrazí na počtu povolenek pro další období," řekla koncem minulého týdne Barbara Helfferichová, mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase, když reagovala na rekordní propad trhu s povolenkami.
Dodala, že při rozdělování povolenek na léta 2005 - 2007 vycházela Evropská komise pouze z odhadů a neměla přesné údaje o skutečné potřebě evropského průmyslu.
"Až nyní se k nám dostávají přesné údaje o skutečných emisích. Díky tomu budou naše příští odhady přesnější," řekla Helfferichová s tím, že k podobné situaci došlo v minulosti i v USA.
"Pokud komise množství povolenek na příští období výrazně omezí, půjde jejich cena nahoru a může to hodně zdražit proud," varuje šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.
Na druhou stranu náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný je přesvědčen, že větší nouze o povolenky bude mít spíš kladný efekt. "Jde o to, aby systém firmy motivoval k investicím do ekologických opatření a ke snižování emisí," řekl.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů