Čtvrtek, 28. března 2024

Brněnští vědci našli nový způsob, jak zneškodnit yperit

Brněnští vědci našli nový způsob, jak zneškodnit yperit
Může se zdát, že yperit už je pouze stránkou v učebnicích dějepisu. Poprvé jej použila v první světové válce německá armáda. Jenže ve skladech světových armád stále existují velká množství této bojové látky, navíc hrozí její zneužití teroristy.
AUTOR: Martin Ježek

Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn neváhal vyzkoušet yperit v osmdesátých letech minulého století ve válce proti Íránu. V roce 1988 jím pak terorizoval a zabíjel vlastní národ. Riziko použití této chemické látky v některých částech světa existuje dodnes..
"NATO proto pověřilo Českou republiku, aby vyvinula prostředek, který by yperit účinně likvidoval," říká docent Jiří Damborský z Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity v Brně. "Vojenský technický ústav ochrany se pak spojil s námi. Společně jsme zjistili, že enzymy, které izolujeme z baktérií v naší laboratoři, odbourávají toxické látky ze životního prostředí a ničí také yperit. Při této reakci enzym nijak neohrožuje zdraví člověka a nepoškozuje čištěné objekty."

Příliš snadná výroba
Yperitu se také říká hořčičný plyn, protože voní po hořčici a česneku. Proniká tkaninami, kůží i dřevem. Do čtyřiadvaceti hodin po zasažení mají lidé puchýře, které do dvou dnů prasknou. Tak vzniknou lehce infikovatelné hluboké rány. Postihne-li člověka malá koncentrace yperitu, trvá léčení několik týdnů. Velká koncentrace může být smrtelná.
"Yperit je schopna vyrobit každá průměrná chemická laboratoř, není na tom nic těžkého. Získává se ze suroviny, která tvoří i složky inkoustu. Proto se k této látce může dostat kdokoli, bohužel i teroristé," připomíná Jiří Damborský.
Yperit mají ve svých skladech také velmoci jako Rusko nebo Spojené státy. Baltské moře ve svých hlubinách stále skrývá zásoby chemických zbraní hitlerovského Německa.
"Námi použitý enzym pochází z půdní baktérie a zničí molekulu yperitu odštěpením chlóru," doplňuje vědecká pracovnice z Loschmidtových laboratoří Andrea Jesenská. "V současné době vymýšlíme, jestli se bude látka používat ve formě gelu, pěny nebo emulze. Dnešní metody odmořovaní jsou proti našemu postupu méně šetrné a zdlouhavé." n
Autor je spolupracovníkem redakce

Jak oddělit Jekylla od Hydea
Zneškodnění yperitu není jediným novým postupem, který v Loschmidtových laboratořích vyvinuli.
Málo se ví, že některé chemické látky, z nichž se vyrábějí léky, mají dvojí tvář. Můžeme si třeba představit, že jsou to dr. Jekyll a Mr. Hyde. Jsou chemicky totožné, ale jejich prostorová struktura je zrcadlově obrácená. Jedna forma přitom nemocnému pomůže, druhá může škodit.
Jekyll a Hyde se proto od sebe musí oddělit, aby škodlivá varianta nebyla pacientům podávána. Separace těchto dvou tváří je často nákladná a zdlouhavá procedura. A tu se skupině vědců z Loschmidtových laboratoří podařilo zjednodušit.
Po deseti letech zkoumání objevili enzym, který Mr. Hydea, tedy nepatřičnou variantu, rychle, levně a elegantně oddělí. Je to jednoduchá reakce, která vyčistí látky využitelné jako základní kameny při výrobě různých léků, ale také parfémů nebo potravinových přídavků.
"My však léky nevyvíjíme. Zajímají nás právě jen enzymy, které produkují chemické látky, z nichž lze medikamenty vyrobit," říká Jiří Damborský z Loschmidtových laboratoří.
Mimochodem, potřebný enzym získali ve spolupráci s jednou japonskou laboratoří z baktérií žijících na kořenech sóji.
I když se podobné enzymy zkoumají již dvacet let, na tyto jedinečné vlastnosti přišli brněnští vědci teprve nedávno. Možnosti využití jejich objevu nyní testují farmaceutické firmy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů