Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Třetí ročník Mezinárodní spotřebitelské ochutnávky biovín v Pavlově na Břeclavsku přišlo v sobotu podpořit na 80 lidí. Akci připravila jihomoravská pobočka Svazu ekologických zemědělců Probio spolu s Ligou ekologických alternativ.
Letos byla ochutnávka 70 vzorků vína z Moravy, Francie, Rakouska, Německa a Itálie, připraveného v souladu s principy ekologického zemědělství a bez obvyklé chemie, doplněna i nabídkou ovocných šťáv vyrobených za stejných podmínek.

Od pondělí 1. května začíná Česká televize vysílat denně (včetně víkendů) na ČT1 před 18. hodinou po Předpovědi počasí a také na ČT24 před Večerníkem z Čech nový seriál o přírodě Minuta z přírody (první týden pod názvem Deník z přírody).
Seriál připravuje Václav Chaloupek, tvůrce cyklů Kalendáře přírody, Rok u krmítka, Rok v přírodě, Domácí zvířata, večerníčků Bráškové, Kluci ze zámku, Méďové, Pruhovaní kamarádi, Tuláček, Vydrýsek či seriálu Kouzlo Afriky. Václav chaloupek říká: "Rád bych divákům přiblížil, co se právě děje v přírodě: co kvete na loukách, čím právě zvířata žijí v lesích apod."

Podle dnešní zprávy čínského ministerstva státní půdy a zdrojů, Čína má v součas né době 138 geologických parků.
V posledních letech Čína neustále upevňovala ochranu geologických pamětihodností. Jenom v loňském roce Čína investovala 96 milionů čínských juanů do příslušných ochranných programů. Pozitivního pokroku dosáhla i ochrana starých lidských fosilii. Příslušné čínské organizace dále zlepšily systém vývozu a dovozu starých lidských fosilii. Kromě toho, Čína společně s jinými státy provádí boj proti pašování a nelegitimním obchodu o těmito zkamenělinami.
Cílem vytváření geologických parků v Číně je ochrana zdrojů geologických pamětihodností a podpora udržitelného rozvoje společenské ekonomiky.

KARVINÁ - Karviná bude, prostřednictvím Fondu životního prostředí, vyplácet v letošním roce dotace na ekologickou přestavbu systémů vytápění v rodinných domech a bytech. Dotace bude poskytnuta do výše pořizovacích nákladů, maximálně však ve výši 12 700 korun. Příjemce dotace se musí zavázat, že po montáži nového ekologického vytápění trvale odstaví z provozu všechna dosud užívaná topidla na tuhá paliva.
K žádosti o dotaci musí žadatel doložit kolaudační rozhodnutí na rekonstrukci systému vytápění ( nebo ohřevu vody), s podmínkou, že toto kolaudační rozhodnutí bylo vydáno nejpozději do konce roku 2004.
Žádost o ekologickou dotaci je nutné podat nejpozději do 30. června 2006.
Veškeré potřebné formuláře jsou k dispozici na odboru životního prostředí Magistrátu města Karviné nebo v elektronické podobě na internetových stránkách statutárního města Karviná. Podrobné informace podají také sami pracovníci OŽP.

Jako by měli křesťanští demokraté nahoře opravdu protekci: ještě dopoledne na jihu Moravy pršelo tak, že organizátoři slavnostní otevírání Baťova kanálu v Uherském Ostrohu úplně zrušili, těsně před odpoledním programem v Hodoníně se mraky roztrhaly a ohlášení lidovečtí politici mohli asistovat při zahájení sezóny na jednom z největších turistických taháků regionu.
"Až se tady potkáme v roce 2007, pojedeme až k soutoku s Bečvou," sliboval do mikrofonu ministr dopravy Milan Šimonovský, aniž by měl jistotu, zda i po volbách bude moci dopravu v Česku ovlivnit. "Zvrátit by to nic nemělo, na prodloužení turistických tras se shodnou všichni," upřesňoval později. Pár desítek přítomných ale jeho slovům stejně příliš pozornosti nevěnovalo. Vychutnávali si sluneční paprsky a plechovkové pivo, které rozdávali lidovečtí asistenti. Šimonovský a jeho společník ministr životního prostředí Libor Ambrozek pak rozmlouvali s novináři. "Ještě jsem stačil podepsat téměř třicetimiliónovou dotaci pro hodonínské zoo. Osmnáct miliónů pošleme na sanaci v bývalých kasárnách," neopomněl Ambrozek zmínit své zásluhy o regionu.
Štěstí Šimonovskému s Ambrozkem přálo ještě jednou. Podle neoficiálních zpráv měl na slavnostní otevření zamířeno i sociálnědemokratický lídr na jižní Moravě Bohuslav Sobotka. Nedorazil. Politická konkurence byla přítomna i tak: rukou psaný plakátek ve vývěsce u přístavního srubu zval na čtvrteční diskusi se stínovým ministrem zdravotnictví za ODS Tomášem Julínkem. "Žádné přednášky, žádné nesmysli," chyboval v avízu pisatel.

Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad (VGHMÚř) v Dobrušce zveřejnil v rámci svých veřejných mapových služeb v aplikaci IZGARD (Intranetový zobrazovač geografických armádních dat) povodňové snímky Labe, Moravy a Dyje pořízené ve dnech 30.3. - 5.4. 2006. Součástí mapové úlohy týkající se povodní jsou také záplavové linie.
Veškerá zdrojová data a mapové služby z nich vytvořené, stejně jako vývoj aplikace IZGARD, si plně zajišťuje sám VGHMÚř.
CENIA, česká informační agentura životního prostředí zajišťuje pouze hostitelské služby pro aplikaci IZGARD - poskytuje hardware pro její provoz a zkušenosti a čas svých techniků pro její správu.
Černobílé ortofotosnímky zaplavených území při letošní povodni lze nalézt ve službě POVODNĚ na adrese http://arwen.ceu.cz/izgard.

Dne 1. dubna 2006 získalo Švýcarsko členství v EEA a stává se od jejího založení v roce 1990 jejím 32. členem. Přístupová jednání započala v roce 2001 a od této doby začala aktivní a stále se prohlubující spolupráce mezi EEA a Švýcarskem. Například Švýcarsko se aktivně zúčastňovalo projektů EEA, švýcarští experti pracovali v agentuře v letech 2002 – 2004. Plným členstvím získává Švýcarsko místo v Evropské informační a pozorovací síti pro životní prostředí (EIONET) a členství v řídící radě EEA.
Členství v EEA je otevřeno pro všechny země Evropy a není vázáno na členství v Evropské unii.
Další informace:
http://www.cenia.cz
http://www.eea.eu.int

Interaktivní přehledná geologická  mapa Řecka je k dispozici na adrese:http://www.esri.com/mapmuseum/mapbook_gallery/volume17/mining12.html
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů