Čtvrtek, 25. dubna 2024

Myslivec: nedotýkejte se mláďat v lese

Myslivec: nedotýkejte se mláďat v lese

Mláďat si v lese raději nevšímejte. To vzkazují veřejnosti myslivci na Žďársku. Stanice určené živočichům, kteří utrpěli zranění, se s příchodem jara často plní mláďaty lesních zvířat, jež lidé považují za opuštěná. Odborníci ovšem upozorňují, že tomu tak ve většině případů není.

Zdají se být osamocená

Veřejnost často při procházkách v přírodě najde zdánlivě osamocená mláďata. Nosí je potom do útulků. To se ovšem myslivcům nelíbí. Starostlivost lidí totiž většinou není vhodná. " Například mládě srnky leží samo někde v travnatém porostu poměrně často. Rozhodně to ovšem neznamená, že je opuštěné. V prvních dnech života totiž svou matku nemůže následovat. Ta se k němu vrací v několikahodinových intervalech," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář s tím, že podobná situace panuje také u zajíců. Samice se k mláďatům vrací třeba jen dvakrát za celý den. Chybou, které se veřejnost mnohdy dopouští, je také, že se lidé mláďat dotýkají. " Může se potom stát, že samice bude ke svým mláďatům kvůli lidskému pachu nedůvěřivá a nemusí se už k němu vůbec vrátit," upozornil Sedlář.

Pozor dávejte při sečení luk

Když se sečou louky a někdo narazí na srnče nebo malého zajíce a nechce je zranit, je potřeba zvířata přenést například v chomáči trávy. " Úplně nejlepší ale je zcela se mu vyhnout," dodal Sedlář. Opačná situace ale nastává v případě, kdy je mládě zraněno. Potom by měl nálezce co nejrychleji kontaktovat nějakého odborníka - myslivce nebo ochranáře přírody. Ti se o poraněné zvíře dokáží postarat. " Rozhodně se ale mláďata nemají brát domů, protože je to zakázané. Je- li totiž mládě vychováváno v zajetí, tak je potom po vypuštění do volné přírody odsouzeno k zániku. Nedokáže si totiž samo obstarat potravu," nechal se slyšet Sedlář.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů