Pátek, 26. dubna 2024

Ministři životního prostředí V4 jednají o odpadech

Ministři životního prostředí V4 jednají o odpadech
Košice/Praha - Slovensko, Polsko a Maďarsko podpoří připravovaný český návrh směrnice EU, na jejímž základě by členské země unie mohly nadále odmítat dovoz odpadů ze zahraničí na skládky a do spaloven. Naznačil to dnes slovenský ministr životního prostředí László Miklós v Košicích, kde začala dvoudenní schůzka ministrů životního prostředí středoevropských zemí.

Návrh Česka podpoří zřejmě i Německo, odkud do ČR v poslední době putoval odpad na české skládky a proti jehož dovozu se Praha brání.

Česko chce prosadit, aby převážení odpadu ke spálení přes hranice vždy podléhalo souhlasu země, ve které má být zlikvidován.

"Pro všechny země Visegrádské čtyřky je to do jisté míry problém a věřím, že dnešní stanovisko podpoří požadavky České republiky, aby byl uplatněn princip blízkosti a soběstačnosti, aby ani v budoucnosti nebylo možné dovážet odpad na spalovny do jednotlivých zemí Evropy," řekl dnes ČTK ke slovenské schůzce český ministr Libor Ambrozek.

"Zastáváme podobný názor jako Česká republika. Několik podobných případů se stalo i u nás," řekl ČTK Miklós, který v Košicích hostí schůzku ministrů životního prostředí zemí takzvané Visegrádské čtyřky.

Na pražském jednání česko-německé komise pro životní prostředí mezitím německá strana oznámila, že podpoří český návrh evropské směrnice. Němci se chtějí zasadit o takovou definici energetického využití odpadů, aby odpady ke spálení musely podléhat povolovacímu řízení.

"Jde o to, aby nebylo umožněno využití odpadů k energetickým účelům bez povolení," vysvětlil náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Dodal, že původní návrh směrnice je příliš liberální a kdyby vešel v platnost, stal by se odpad normálním zbožím.

Nelegálně se do Česka dostaly v posledním půl roce tisíce tun německého odpadu. Evropská rada se bude směrnicí zabývat 26. června.

Podle Miklóse se budou ministři v rámci své dvoudenní schůzky na Slovensku zabývat mimo jiné sjednocováním postupů při nahrazování majetkové újmy soukromých vlastníků půdy a lesů v souvislosti s vyhlášením soustavy chráněných území evropského významu Natura 2000 a sjednocením mapových podkladů mezi zúčastněnými zeměmi.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů