Pátek, 26. dubna 2024

Concept Clever: Ekologické hrátky s fyzikou

Concept Clever: Ekologické hrátky s fyzikou
BMW společně s univerzitou v Bath uvedlo konečnou podobu několik let vyvíjené měststké tříkolky CLEVER (Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport), která se prostřednictvím dealerské sítě BMW dostane na silnice již v roce 2008. Hlavním přínosem extravagantně tvarovaného, lehkého vozítka, je šetrnost k životnímu prostředí - poháněcím médiem je totiž stlačený zemní plyn, jehož spotřeba je ekvivalentní k 1,25 l benzínu/100 km.

Dvoumístný, necelý metr široký pokračovatel prapůvodní myšlenky českého dálníku, kombinuje výhody motocyklu a stability dvou poháněcích kol. Kabinu totiž v rychle projížděných zatáčkách naklání aktivní hydraulický systém, který vozidlu dovoluje odolávat příčnému zrychlení, srovnatelnému se špičkovými supersportovními automobily. CLEVER prošel úspěšně crashtestem USNCAP, kde obdržel tři hvězdičky. Prodejní cena se bude pohybovat kolem sumy 10.000 $ a maximální rychlost činí 80 km/h.

S koncepčně shodným vozidlem přišel před nedávnem i holandský Vandenbrink, jehož Carver One se již nějakou dobu prodává. Narozdíl od CLEVERu se zaměřil především na sportovní požitky, takže přeplňovaný čtyřválec 660 cm3 umožňuje dosáhnout stovku kolem osmi vteřin a nejvyšší rychlost 190 km/h. První pětisetkusová série, vyrobená v roce 2003, se i přes nemalou prodejní cenu (v přepočtu kolem milionu korun) již vyprodala, nyní běží produkce druhé série.


 

Concept Clever

 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů