Pátek, 29. března 2024

Nahoru a dolů

Nahoru a dolů
Strana zelených to v Německu dotáhla koncem 90. let až do spolkové vlády. Nyní je nejmenší opoziční stranou.

ZAČÍNALI V 70. LETECH MINULÉHO STOLETÍ jako pouliční rebelové, kteří - podle pamětníků - neměli názorově daleko ke komunistům. V roce 1998 se dostali až do federálního kabinetu, v němž vydrželi sedm let. Nyní, navzdory pouze mírné ztrátě v loňských předčasných volbách do Spolkového sněmu, jsou opět v opozici.

Skutečnost, že už nemají v čele ony populární osobnosti, které dokázaly voliče zaujmout, stejně jako fakt, že se o ekologickou a pacifistickou agendu, s níž svého času bodovali, podělili jejich úspěšnější soupeři, nastoluje však otázku, jakou mají vůbec budoucnost. Parlamentní i existenční.

NĚMECKÁ STRANA ZELENÝCH byla založena v lednu 1980 v západoněmeckém Karlsruhe a vystupuje od lipského sněmu v roce 1993, tedy necelé tři roky po sjednocení, jako celoněmecký blok Bündnis 90/ /Die Grünen. Jako koaliční strana prosadila zavedení ekologické daně, státní podporu pro získávání energie z alternativních zdrojů, tlačili na větší pružnost trhu práce, iniciovali reformy penzí a zdravotnictví a zasadili se o registrované partnerství.

Němečtí zelení by proto mohli být pro české spolustraníky jistým vzorem i poučením: v tom, jak se dělá zelená politika, stejně jako v tom, kam až vedou politické ústupky a stav, kdy se agenda vyčerpá.

VOLEBNÍ PROGRAM nese název "Něco pro všechny". Je dostupný na www.gruene.de. Úvodu dominují proklamativní nadpisy jako Svoboda potřebuje společné užívání a spravedlnost, Ekologie dělá rozdíly či Německo je zelenější. Ve zbytku textu zelení líčí, jakých úspěchů ve (spolu)vládnutí dosáhli (dohoda o jaderném útlumu, závazky na ochranu klimatu, pokroky v mírových procesech a zahraniční politice). Označují se za hybnou reformní sílu a zmiňují obavy ze ztráty zaměstnání a stárnutí populace, nutnost zachovat sociální vymoženost při současné potřebě modernizovat sociální stát, nebo hovoří o dopadech posunu ekonomiky směrem ke službám.

zelení v Německu se považují za subjekt, který stojí na levé straně spektra a vyznává konzervativní hodnoty. Sympaticky působí přiznání, že se Bündnis 90/Die Grünen dopustili chyb, z nichž se museli poučit. V této souvislosti uvádějí recepty na řešení masové nezaměstnanosti (třeba snižování vedlejších mzdových nákladů) či na ochranu ovzduší. "Mnohé naše odpovědi byly shledány jako chladné." Kajícnost střídá vzápětí házení odpovědnosti na jiné. "Největší chybou bylo ponechat pracovní, hospodářskou a sociální politiku tak silně v rukou SPD. Ta měla hlavní kompetenci, ale moc toho nevyřešila." Z výpadu je cítit rozčarování nad tím, že socialisté hodili zelené loni v létě před volbami 2005 přes palubu a odmítli s nimi vést společnou kampaň.

V dalších pasážích probírají zelení témata jako trh práce, energetická politika ("Proč dát ruce pryč od atomu a ropy, Jak být ještě více zelenými občany), věnují se vzdělávání, sociální spravedlnosti, otázce občanských práv a úloze EU v globalizovaném světě. V žádném z těchto oddílů není nic, co by už neřekli oni sami, nebo jiné strany.

PROČ VOLIT ZELENÉ je v programu vysvětleno hned na konci první části. No přece proto, že jsou od začátku společenskou a politickou inovací Spolkové republiky. "Pomáhali jsme ji formovat z opozice a jsme pyšní na to, co jsme v letech vládnutí dokázali. V plánu máme ještě hodně."

Výsledek je znám - 18. září si zelení mírně pohoršili (z 8,6 z roku 2002 na 8,1 %), ovšem 10. října se CDU/CSU dohodly na vytvoření tzv. velké koalice. A zelení si balili kufry. Ale i kdyby se "velcí" takto nedohodli a zelení se do vlády dostali, byl by to vstup bez lesku, v jakém se (znovu) ujali moci po všeobecném hlasování v roce 2002.

Od roku 1998 do roku 2005 stačili zelení vyklidit všech šest vládních přítomností na zemské úrovni. Z této politické mapy zmizeli po prohraných volbách 22. května 2005 v Severním Porýní-Vestfálsku. Zbylo krátké účinkování ve federálním ministerském týmu. "Pro zelené znamenala účast ve vládě značné ústupky z původních fundamentálních pozic. Válka v Kosovu v roce 1999 či řada kompromisů se sociálními demokraty v hospodářských a sociálních otázkách se zcela jistě nacházely mimo představivost tvůrců volebního programu," konstatuje dlouholetý analytik Svazu německého stavebního průmyslu a předseda Sdružení českých podniků v Německu Josef Hladik, který žije v SRN od roku 1968.

VOLIČI JIM TO, soudě podle zisku hlasů loni na podzim, odpustili. "Byli to vždy levicově orientovaní lidé, převyšující průměr, pokud jde o vzdělání a příjmy. Charismatičtí lídři v řadách zelených v minulosti tento potenciál mobilizovali," upozorňuje Hladik.

Jenže hned po volbách oznámila do té doby hlavní hvězda zelených, ministr zahraničí Joschka Fischer, že nemíní kandidovat ani do čela frakce ve Spolkovém sněmu, ani na jiný post. Strana, která měla v čele pár osobností, poté nebylo dlouho nic a následovala anonymní členská základna, má rázem problém - nejsou známé tváře.

Zobecněla navíc agenda, na níž zelení stavěli. Původní zelená témata už jsou součástí terminologie a praxe koaličních stran.

AUTOR: Igor Záruba
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů