Úterý, 16. dubna 2024

Někdy platí: Mlčeti zlato

Někdy platí: Mlčeti zlato
Předběžné údaje o loňských emisích CO2 nasvědčují tomu, že mnoho zemí má přebytky povolenek: jejich cena klesla.

Oslabení akcií energetických společností včetně ČEZ, ale také British Energy, International Power, RWE, E.ON a EDF, způsobila v závěru dubna maličkost: zprávy o tom, že velká část evropských zemí má víc povolenek na vypouštění emisí CO2, než jich ve skutečnosti spotřebovává. Tzn. že je jich na trhu nadbytek. Cena povolenek ihned významně klesla. V závěru minulého týdne to bylo už téměř o dvacet procent ve srovnání s loňským dubnem. Bylo tak dosaženo dvanáctiměsíčního minima 13,5 eura za povolenku na vypuštění tuny oxidu uhličitého (ještě nedávno to bylo téměř 30 eur).

Povolenky jsou v účetnictví firem vedeny jako aktiva, takže pokles jejich hodnoty se projeví v jejich ekonomice - odtud vede cesta k poklesu ceny akcií. Zda šlo o pokles dočasný nebo trvalejší, ukáže teprve globální zpráva o emisích oxidu uhličitého v loňském roce, kterou vydá Evropská komise 15. května.

Protože se však zprávy o nadbytku povolenek v některých zemích včetně ČR objevily předčasně, a navíc neúplné, což může zkreslovat celkový obraz situace, doporučila Evropská komise členským zemím EU, aby o tom do poloviny května nezveřejňovaly žádné další zprávy. Nejen v Česku se totiž našli státní úředníci, kteří se chtěli pochlubit, že jejich země má nižší emise, než předem inzerovala, a kolik povolenek na Evropské komisi vymámila. V ČR to byl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný, který sdělil, že české podniky mají emise o 15 % nižší, než kolik povolenek získaly. Pád ceny povolenek poté poškodil především ty země, jejichž podniky povolenky prodávají (patří mezi ně i ČR).

Ředitel ČEZ Martin Roman sice řekl, že jeho společnost se proti poklesu cen emisních povolenek zajistila a že pokles cen nevidí zatím nijak dramaticky, to však nemusí platit dlouhodobě. ČEZ totiž povolenky prodával již v průběhu roku, a to za dobré ceny. Jiné české podniky však mohou být v pozici, kdy měly na účtech 30 eur za povolenku a nyní mají hodnotu jen 14 eur a potřebují je přitom prodávat.

Pokud přebytek povolenek existuje v celé Evropě, pak je to opravdu špatná zpráva. Cílem systému obchodování je přece snižování emisí, k čemuž mají přidělené povolenky stimulovat. Pokud je jich dostatek, motivace firem mizí. Dobrou zprávou by se však mohlo stát, že by příprava národních alokačních plánů na období 2008-2012, která začíná finišovat, proběhla v mnohem ostřejším duchu a počty povolenek významně srazila. Všem. Jinak totiž celý systém opravdu mnoho smyslu nemá a bylo by lepší vymyslet něco účinnějšího.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů