Pátek, 19. dubna 2024

Nový přístup k "úřadování"

Nový přístup k "úřadování"
Zelené úřadování" (ekoprokura) je využívání veřejných financí na nákup služeb, materiálů a vybavení ministerstev, škol či městských a obecních úřadů a dalších institucí, které jsou šetrné k životnímu prostředí a přispívají k udržitelnému rozvoji. Nový přístup může také ušetřit milióny korun ročně a motivovat trh k ekologičtější produkci. Při nákupu nových počítačů či kopírek se sleduje, jaké množství elektrické energie spotřebovávají, nebo zda jsou vyrobeny z materiálů, které lze později recyklovat. Zaměstnanci úřadů třídí odpad, neplýtvají elektrickou energií, tisknou oboustranně a nejlépe na recyklovaný papír, jezdí do práce veřejnou dopravou či na kole, nebo přijímají občany v dobře izolované budově vytápěné solární energií... Inspirativní příklady nabízejí Zdravá města Hodonín, Kopřivnice či Chrudim.

Město Hodonín jen v loňském roce investovalo ze svého rozpočtu do úspor energií 5,5 mil. Kč. Pracovníci městského úřadu třídí odpad již 7 let. Na chodbách všech jeho budov jsou umístěny barevné nádoby na plasty, papír a monočlánky a od roku 2005 i lisy na PET lahve. Na téma ekologického úřadování připravilo město (v rámci kampaně Den země) pro zaměstnance městského úřadu i příspěvkových organizací seminář, který měl v tomto směru dále rozšířit jejich vzdělávání a osvětu.

V polovině minulého roku projednala Rada města Kopřivnice plán, kterým přispěje nejen k efektivnější ochraně životního prostředí, ale také k vytvoření zdravějšího a příjemnějšího prostředí pro své zaměstnance a klienty - občany města. V současné době se dokončuje projekt sloučení tří budov městského úřadu pod jednu střechu. Nový objekt je zateplen, má nová okna a topení. V Kopřivnici se do budoucna chtějí zaměřit na nižší spotřebu elektrické energie, tepla i pohonných hmot. Město také podporuje zdravý životní styl a zdravé pracovní prostředí.

V Chrudimi začínají s výchovou k ekologickému úřadování již v mateřských školách a na prvním stupni základní školy. Využívají přitom pomůcku pro výuku třídění komunálního odpadu, tzv. ekobox, který obsahuje různé herní aktivity na téma recyklace odpadů, pracovní sešity, metodické materiály o odpadech a jejich zneškodňování.

Například brožurka Odpadník informuje o odpadech v domácnostech, o možnostech jejich umístění včetně způsobů likvidace apod. Naučit děti správně třídit odpad lze také prostřednictvím hry Pexeso, třídění odpadů - dvojice shodných obrázků symbolizujících nějaký druh odpadu se odkládají do příslušných "kontejnerů".

Zajímavé projekty Zelená kancelář organizace ROSA či nový projekt Zdravého Zlínského kraje Zelená pro Zlínský kraj byly nedávno prezentovány (19. 4. ve Vsetíně) na semináři, který uspořádala Národní síť zdravých měst.

Více informací o této problematice naleznete na www.nszm.cz/ekologickyprovozuradu,www.ekospotreba.unep.cz, www.zeleneuradovani.cz.

AUTOR: Antonín Tym
Kancelář NSZM ČR
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů