Úterý, 23. dubna 2024

Likvidují stromy po povodni

Likvidují stromy po povodni
Staré stromy, podemleté březnovými záplavami ve známém zámeckém parku v Lednici na Břeclavsku, se postupně odklízejí. Jeden z velikánů si v těchto dnech odvezli budoucí výtvarníci z Prahy. Ze dřeva udělají studenti Akademie výtvarných umění sochy.

„Máme tu patnáct vyvrácených stromů. Další jsou ve špatném stavu. Některé kmeny nad korytem zámecké Dyje už odklidil majitel plavební společnosti Jaroslav Martínek, aby neohrožovaly bezpečnost návštěvníků na loďkách při nadcházející turistické sezóně. Další zatím necháváme ležet na loukách. Tam si je mohou prohlédnout i zodpovědní lidé,“ sdělil zámecký správce parku Oto Bernad.

Dodal, že z použitelného dřeva se vyrobí lavičky a mobiliář pro návštěvníky valticko-lednického areálu, který je zapsaný v seznamu UNESCO. „A strom z Hubertovy louky si odvezli právě vysokoškoláci, kteří mají na zámku seminář,“ dodal správce. Nakládání dřeva je zachyceno na fotografiích.

Největší škodu podle něj napáchaly záplavy na hrázi takzvané Černé Dyje. „Voda už z parku ustoupila. Záplavy poničily zhruba polovinu hráze, tedy asi 300 metrů. Škoda se odhaduje na deset miliónů korun. Na stromech je škoda za dva a půl miliónu,“ spočítal následky ničivého živlu Oto Bernad.

Zdroj: Michal Jasný
http://vecernibrno.com/

Zdroj:Britské listy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů