Čtvrtek, 28. března 2024

ČSSD přimíchala k oranžové zelenou

ČSSD přimíchala k oranžové zelenou
Jen několik týdnů před volbami si politické strany vzpomněly i na ekologickou linii svých politických programů. A kladou na ni mnohem větší důraz než v předchozích předvolebních kampaních.
"Ekologická témata začala ČSSD vyslovovat výrazně až ve chvíli, kdy začaly zeleným stoupat preference. Sociální demokracie má obavu, že by zelení mohli část jejích voličů odlákat," míní politolog Tomáš Lebeda. Podle Jana Hartla z agentury STEM se ekologická problematika stala jen předmětem hrátek politických stran. "Této problematice, protože nevzešla od voličů, ale strany k ní byly donuceny okolím, se teď dává větší váha, než jakou původně politické strany zamýšlely," říká Hartl.
Premiér Jiří Paroubek minulý týden přišel s novým slibem: Zakážeme jízdu kamiónů o víkendech. Jenže o několik dní předtím to byli především sociálnědemokratičtí poslanci, kteří kamiónům od července jízdu v určitých hodinách o víkendech povolili. Teď premiér slibuje, že chybu napraví. Podobných slibů přitom Paroubek před volbami vymyslel daleko více.

Sliby patnácti miliard
Právě sociální demokracie představila svůj ekologický program v Ústeckém kraji, kde je Paroubek volebním lídrem sociálních demokratů. Zde například prohlásil, že sociální demokracie chce v případě vítězství ve volbách dát 15 miliard korun do výstavby alternativních zdrojů energie.
Slibovaných patnáct miliard nápadně připomíná stejnou částku, která je už od roku 2002 ve vládním programovém prohlášení určena na revitalizaci území po těžbě hnědého uhlí v tomto kraji. Z těchto peněz přišla v podobě hotových nebo právě připravovaných projektů zatím necelá čtvrtina.
Další ekologické gesto předvedl premiér Paroubek na konci uplynulého týdne. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi zaslal dopis, ve kterém ho žádá o to, aby Rusko dodávalo do Česka levněji plyn, ze kterého by se posléze vyráběla elektřina. Spoluautor dopisu Petr Petržílek, se kterým sociální demokraté počítají jako s budoucím ministrem životního prostředí, prohlásil, že v případě nízké ceny plynu by se nemusely dokončovat další bloky Jaderné elektrárny Temelín.
Proč však vládní strana čtyři týdny před volbami popře svou dosavadní energetickou koncepci, ve které se počítá nejen s dostavbou Temelína, ale i stavbou další jaderné elektrárny? "To nesouvisí s volbami, ale s nedávnou návštěvou prezidenta Putina. On měl zájem o dlouhodobé dodávky ropy a zemního plynu do České republiky. A pokud mají zájem, tak by nám měli vyjít vstříc," tvrdí Petr Petržílek.
Podle sociálnědemokratických studií by měl být takovýto plyn o dvacet procent levnější. "Za stávajících cen by byla výroba elektřiny z plynu konkurenceschopná až v roce 2026, my však chceme začít stavět plynovou elektrárnu již kolem roku 2010," říká Petržílek.

Plány kontra realita
"Důležité je, že diskuse nad ekologickými tématy po letech abstraktních filozofických debat začínají být konkrétnější," připomíná programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Jenže i konkrétní témata v sobě nenesou záruku, že je někdo splní. Jedním z nich je třeba již schválená vládní strategie, jejímž cílem je snižovat emise skleníkových plynů do roku 2020 na úroveň, kde je například dnes Německo.
"Strategii vláda sice přijala, ale už týden po jejím přijetí schválila energetickou koncepci, kde říká, že emise budou vyšší, než s jakými počítá předchozí strategie," říká Vojtěch Kotecký.
Podobné to je i s jednou ze současných priorit sociální demokracie po volbách - zavedením ekologické daňové reformy. Ta by měla zvýšit daňové zatížení produktů, které poškozují životní prostředí. Tato reforma však není novinkou. Ve svých programových prohlášeních ji měly vlády Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. Zůstalo však jen u prohlášení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů