Pátek, 19. dubna 2024

V Jeseníku přes protesty ekologů byly pokáceny desítky stromů

V Jeseníku přes protesty ekologů byly pokáceny desítky stromů

Celkem osm desítek stromů nechala pokácet na Masarykově náměstí a v Dukelské ulici přes protesty ekologů jesenická radnice. Stromy byly pokáceny kvůli rekonstrukci vodovodní a kanalizační sítě a úpravám silnice. Podle ekologů měl být zásah do zeleně ve městě daleko šetrnější. Informuje o tom dnes středomoravské vydání Mladé fronty Dnes.

"Uznáváme, že při tak náročných pracích, jako je výstavba kanalizace nebo úprava silnice, bylo třeba provést zásahy do zeleně, ale měly být mnohem šetrnější. Díky našim protestům se podařilo alespoň 15 stromů zachránit," řekl deníku předseda ochranářského sdružení Sojka Aleš Kovář. Podle něj byly v návrhu i stromy, které nezasahovaly do trasy kanalizace či vodovodu.

Jesenická radnice považuje kácení za opodstatněné. "Stromy na Masarykově náměstí byly vysazeny v 50. letech minulého století a později doplňovány. Byly však nevhodně a nesprávně vysazeny na trasách inženýrských sítí nebo v jejich blízkosti. Stavební práce by vedly k narušení velké části kořenového systému a tím ke zhoršení jejich zdravotního stavu a stability," řekla listu Regina Weiserová z jesenické radnice. Podle ní byl navíc například smrk omorik původem z jižní Evropy vyloženě nevhodný do městské zástavby.

Na Masarykově náměstí padlo 16 stromů a na Dukelské ulici bylo pokáceno 64 stromů. "Jasanová alej byla vysazena před sto lety a v roce 1940 byl proveden nevhodný ořez, při kterém byly zkráceny všechny kosterní větve. Do dřeva se dostaly patogeny a začaly se v něm vytvářet dutiny. Zdravotní stav jasanů je špatný a dlouhodobě neudržitelný. Navíc jsou v blízkosti parkoviště, které se bude spolu se silnicí rozšiřovat," řekla Weiserová.

Po dokončení stavebních prací na Masarykově náměstí a v Dukelské ulici bude zaniklá zeleň podle zástupců radnice nahrazena. Na náměstí bude vysazeno 42 kusů dřevin, alej na Dukelské vytvoří místo jasanů 32 javorů.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů