Čtvrtek, 25. dubna 2024

Falešný "průkopník klonování" půjde v Jižní Korei před soud

Falešný "průkopník klonování" půjde v Jižní Korei před soud

Jihokorejský vědec Hwang U-sok, který byl dlouho považován za úspěšného "průkopníka klonování" a nakonec se zjistilo, že výsledky svých prací falšoval, byl obžalován z podvodu a ze zpronevěry státních dotací do vědy. Oznámilo to dnes v Soulu státní zastupitelství, které žalobu vypracovalo.

Vyšetřovatelé potvrdili závěry univerzity, vyhlášené už v lednu, podle nichž Hwang U-sok své studie o klonování lidských kmenových buněk falšoval. Tím se provinil nejen proti bioetickému zákonu, ale také zpronevěřil prostředky, jimiž stát podporuje vědu. Spolu s ním bylo obžalováno úpět dalších vědců, kteří na údajném klonování, jež ve světě vzbudilo velký ohlas, spolupracovali.

Podle prokuratury zpronevěřil Hwang U-sok na tři miliony dolarů (asi 66 milionů Kč) určených na podporu vědy, a to jak z veřejných, tak soukromých fondů. Část těchto peněz použil na odměny pro dárce buněk, čímž porušil zákon o bioetice.

Hwang U-sok rovněž nabízel peníze politikům a manažerům velkých koncernů, aby je podnítil k dalším darům pro jeho tým. Část těchto peněz v hodnotě milionů dolarů držel v rozporu s předpisy na osobních kontech v bankách, odkud si vybíral značné sumy v hotovosti.

Dvaapadesátiletý Hwang U-sok byl letos v březnu vyloučen z univerzity a zbaven všech univerzitních a vědeckých titulů. Akademický senát se tak rozhodl mimo jiné proto, že tento bývalý "hrdina klonování" zfalšoval dvě "světové premiéry" vědeckého výzkumu - v roce 2004 údajné vytěžení kmenových buněk z embrya získaného klonováním, a v roce 2005 údajné získání pro každého pacienta konkrétní linii kmenových buněk, tedy s toutéž genetickou informací. K podvodům při vyrábění "důkazů" o úspěších nutil i členy svého týmu.

Vědecká komise Hwangovi nicméně potvrdila klonování afghánského chrta Snuppyho. Hwang o tom informoval v srpnu 2005 a časopis Time to označil za nejúžasnější objev roku. Klonování psů je považováno za mimořádně obtížné.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů