Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Agropol, druhá největší zemědělsko-potravinářská firma v zemi, chce stavět vlastní lihovar na výrobu biolihu.
"Jde o investici za nejméně miliardu korun, jednáme proto se zahraničními finančními skupinami," řekl Hospodářským novinám šéf firmy Jiří Malúš.
Agropol se tak hodlá naplno pustit do byznysu s biopalivy. Malúš totiž zároveň potvrdil, že by chtěl získat vliv i ve společnosti Setuza. Ta je největším výrobcem surovin pro bionaftu.
Zároveň Agropol posiluje i svoji tradiční výrobu. "V Chelčicích u Kolína stavíme nejmodernější podnik na výkrm drůbeže," říká Malúš, jenž věří v úspěch navzdory ptačí chřipce. Získá tak přísun kuřat pro vlastní zpracovatelské kapacity. Podniku už patří domácí jednička Jihočeská drůbež, i tady chce ale dál investovat. "Záměrem je koupit některé zpracovatelské firmy od Agrofertu," říká Malúš.
Jeho hlavním cílem je posílit Agropol tak, aby obstál v budoucnu, kdy se bude podnikání v oboru koncentrovat ještě výrazněji. Nevyloučil přitom spolupráci s investiční skupinou PPF, jež se plány na vytvoření velké agropotravinářské skupiny zabývá.

Portál, který sdružuje informace o zdraví získané z EU národních zdrojů, dává možnost všem, kdo se zajímají o otázky zdravého životního stylu, organizace zdravotnictví, péče o dítě, péče o nemocné atd., získat odpovědi na jednom místě. Portál nabízí i prolinky na národní informační zdroje členských států EU a EFTA.
Portál Health-EU:
http://ec.europa.eu/health-eu/index_en.htm

Směrnice o biopalivech byla přijata v roce 2003. Jejím cílem je podpořit používání pohonných hmot vyrobených z biomasy a dalších pohonných hmot z obnovitelných zdrojů. Do konce roku 2006 má Evropská komise vypracovat hodnotící zprávu o účinnosti směrnice a na jejím základě navrhnout změny. Změnu směrnice předpokládá i akční plán k využití biomasy a strategie pro biopaliva. Pro přípravu zprávy chce Komise využít názory a zkušenosti jak veřejného sektoru, tak podnikatelských subjektů a nevládních organizací. Zajímají ji odpovědi na několik základních otázek - např. Je možné dosáhnout ve směrnici stanoveného cíle používání 5,75 % biopaliv na celkové spotřebě pohonných hmot do roku 2010? Konzultace je otevřena do 10. července 2006.
Více informací a konzultace jsou přístupné na adrese:
http://ec.europa.eu/energy/res/legislation/biofuels_consultation_en.htm

Obce, ponejvíce moravské, postižené letošními povodněmi dál bojují s komáry. Mnohde hejna bodavého hmyzu doslova narušují normální život.
Alespoň na několik příštích dnů by teď mohl Střeni na Olomoucku pomoci postřik. Ten plánuje obec právě na dnešek. Hejna bodavého hmyzu vadí při práci na zahradách, přestože počasí k tomu láká. Podle starosty Vladimíra Kamínka bude pravděpodobně nutné postřiky opakovat.
"Bude to stát nějaké prostředky. Jsou to prostředky neplánované, které v rozpočtu nemáme. V našem případě to činí 10 až 12 tisíc korun. Očekáváme, že i krajský úřad bude nějakým způsobem reagovat na vzniklou situaci, tak jako minulý rok, kdy nám byly částky na postřiky uhrazeny," říká starosta.
Obce ve Středočeském kraji, přes které prošla letošní velká voda, zatím většinou větší problémy s komáří kalamitou nemají. V mnoha případech zřejmě zabránil líhnutí většího počtu komárů právě včasný postřik.

Holandská společnost Waterfall Holding (WH) ze skupiny Penta si jako dosud hlavní majitel společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) vyplatí přibližně 589 miliónů korun z loňského zisku SmVaK i z nerozděleného zisku firmy z předchozích let. Na včerejší valné hromadě o tom rozhodli akcionáři. WH svůj více než 98procentní podíl v SmVaK v dubnu prodala španělské firmě Aqualia za 4,8 miliardy, transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Přírodní rezervace Hory Huang-shan v čínské provincii An-hui a národní park Yosemite v americkém státě Californie dnes navázaly vztahy zpřátelených parků. Jde o první družební vztah mezi dvou parků v historii čínsko-amerických vztahů.
Obě strany vyslovily přání společně aplikovat správní prostředky a pojetí parků, společně požívat správní metody a techniky týkající se kulturních a přírodních zdrojů, rovněž rozvíjet spolupráci v oblasti výměny elektrotelekomunikačních a technických informací, osvěty životního prostředí, jakož i rozpracování plánu ekologické turistiky.
Hory Huang-shan jsou známou čínskou přírodní rezervací, která spojila světové kulturní dědictví, světové přírodní dědictví a světový geologický park v celek. Americký park Yosemite byl v r. 1884 zařazen do seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

O stovky kusů zvěře při jarních povodních přišli majitelé honiteb na Olomoucku a Litovelsku. Myslivecká sdružení už na ministerstvo zemědělství nahlásila počty, o odškodném se rozhodne v nejbližších dnech. Nimrodi nyní veřejnost žádají o omezení vstupu do většiny honiteb.
Olomoucko - Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Olomouc Jiřího Zbořila při záplavách uhynuly stovky kusů zvěře. "Jen v okrese Olomouc je velkou vodou zasaženo patnáct honiteb. Jedenáct z nich spadá přímo pod magistrát, čtyři patří pod litovelskou radnici. Celkem jsme přišli o sto kusů srnčí zvěře. Zahynulo přes 500 zajíců, 200 bažantů a nejméně deset daňků,"uvedl Zbořil. Nejhorší situace je podle něj v honitbách Nový Dvůr, Kožušany a Nové Mlýny na Litovelsku. Postižená sdružení mají nárok na odškodné. "Přes zemědělské agentury jsme nahlásili rozsah škod. Pravděpodobně získáme finanční prostředky na nákup nové zvěře,"míní Zbořil. Nejvíce postižená honitba Nový Dvůr je až do konce června pro veřejnost uzavřená. "Opatření pomůže zvěři v klidu vyvést mláďata. V městském rozhlase občanům doporučíme, aby byli ohleduplní a těmto místům se vyhýbali. Pokud to nepomůže, nařídíme i u nás zákaz vstupu,"řekl litovelský starosta Vojtěch Grézl (nez.). O odškodném se podle mluvčího ministerstva zemědělství Jiřího Felčárka rozhodne v nejbližších dnech. "Ztráty na uhynulé zvěři v celé republice dosahují 2,2 milionu korun. Myslivci přišli o 2848 zajíců, 681 kusů srnčí zvěře a 855 bažantů. Ministerstvo se snaží vyplácení škod co nejvíce urychlit,"ujistil Felčárek.

OSTRAVA - Investice na snížení zátěže životního prostředí za přibližně 470 milionů korun plánuje v letošním roce společnost Mittal Steel Ostrava. Největší z těchto akcí je rekonstrukce kotle na závodě Energetika, kterou největší domácí ocelářská firma právě dokončuje. Projekt si vyžádá 280 milionů korun a přinese výrazné snížení emisí znečišťujících látek, řekla mluvčí společnosti Jana Dronská.
Firma zároveň podle mluvčí rozbíhá investici do čistírny odpadních vod. Do konce letošního roku chce zkvalitnit i technologii při přípravě vsázky pro vysoké pece, což by měli podle Dronské pocítit hlavně obyvatelé Ostravy-Radvanic, protože se sníží emise tuhých látek do ovzduší. Celkový objem obou těchto investice převýší 130 milionů korun. Dalších zhruba 60 milionů pohltí menší ekologické akce.
Další velké investice na snížení dopadů výroby na životní prostředí plánuje podnik podle Dronské v příštím roce. Za posledních deset let to těchto projektů hutní firma investovala 5,1 miliardy korun. Investice za loňský rok Dronská neupřesnila.
Akciová společnost Mittal Steel Ostrava zaměstnává okolo 8900 lidí. Za rok 2004 vykázala čistý zisk 8,4 miliardy korun a tržby za prodej vlastních výrobků a služeb 61,523 miliardy korun. Za loňský rok zatím své výsledky nezveřejnila. Ostravská hutní firma je součástí skupiny Mittal Steel, kterou ovládá indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal. Rozhodující vliv v ostravské huti má od ledna 2003.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů